Нове санкције Ирану?

САД уз подршку Европе и Русије, најављују санције Ирану због сумњи да производи нуклеарно оружје. Док Русија тражи санкције које неће кажњавати ирански народ, већ власт, Кина остаје неутрална када су нове санкције у питању.

У говору на годишњем Светском америчко-исламском форуму у Дохи амерички државни секретар Хилари Клинтон је позвала Иран да поново размотри своју "опасну нуклеарну политику".

Клинтон је истакла да постоји све више доказа да Иран покушава да произведе нуклеарно оружје, те међународна заједница нема много избора, већ да предузме оштрије мере са циљем обуздавања нуклеарног програма Ирана.

Америчка секретарка је навела да Вашингтон жели да се питање иранског нуклеарног програма разреши мирним путем, али и указала да се САД неће упустити у преговоре све док "они праве бомбу".

Према речима Хилари Клинтон, Иран је одбацио америчке и међународне напоре да се обаве озбиљни преговори око тог питања, стога САД активно раде са регионалним и међународним партнерима на "новим мерама" у покушају да се Иран убеди да промени свој курс.

Хилари Клинтон је допутовала у Персијски залив како би придобила подршку земаља тог региона за појачавање притиска на Иран.

Кина "остаје хладна"

Амерички потпредседник Џозеф Бајден изјавио је да САД очекују да добију подршку Кине за наметање нових санкција Ирану.

"Имамо подршку свих, од Русије до Европе. Верујемо да ћемо добити подршку Кине у наставку наметања санкција Ирану, да га изолујемо и јасно ставимо да знања да Техеран не може тако даље", рекао је Бајден америчкој телевизији Ен-Би-Си.

Док западне силе, предвођене Вашингтоном, траже нове санкције за Техеран, Кина је "остала хладна" на идеју оштријих потеза према том великим светском снабдевачу нафтом, преноси је Ројтерс.

Кина, као једна од пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација, кочи било било какве нове санкција Ирану.

Русија за "адекватне" санкције

У Савету безбедности Русије сматрају да санкције према Ирану теба да одговарају степену претње који представља ирански нуклеарни програм, преноси "Интерфакс".

 

"Било какво одступање може имати нежељене последице. Када говоримо о санкцијама, оне не треба да сатерају Иран у ћошак", рекао је заменик секретара Савета безбедности Руске Федерације Владимир Назаров.

"Ако ћемо говорити о санкцијама, оне треба да буду адекватне претњама иранског нуклеарног програма, али не и да кажњавају народ Ирана", истакао је Назаров.

Противракетни систем "С-300" ће бити испоручен Ирану

Руски Савет безбедности је закључио да нема разлога да уговор о испоруци противракетног система "С-300" не буде испуњен.

Према речима Владимира Назарова, тај уговор није ограничен никаквим санкцијама, јер се ради о оружју намењеном одбрани Ирана, преноси руски канал "Вести".

Израел и САД су неколико пута затражиле од Русије да одустане од испоруке "С-300" Ирану, те заменик секретата Савета безбедности РФ поручује тим земљама да, пре него што се обрате Русији са таквим захтевима, погледају на своје договоре са Грузијом уочи рата у Јужној Осетији 2008. године.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад изјавио је на скупу у Техерану 10. фебруара, организованом поводом обележавања 31. годишњице Исламске револуције, да његова земља има капацитете за обогаћивање уранијума више од 80 одсто, што је близу онога што је потребно за прављење атомске бомбе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару