Русија очекује објашњење од Бугарске

Москва тражи детаљно објашњење од Софије у вези са намером да се у Бугарској разместе делови америчког антиракетног штита, изјавио Сергеј Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да очекује детаљна објашњења од Бугарске поводом њених намера да на својој територији размести делове америчког ракетног одбрамбеног система.

"Ми смо се већ обратили нашем америчком партнеру, како да ово схватимо и зашто је после "румунског изненађења" следило "бугарско изненађење", рекао је Лавров приликом посете Никарагви.

Лавров је додао да још не може ништа детаљније да каже о томе јер је Москва тек јуче добила обавештење од бугарског премијера Бојка Борисова.

Шеф руске дипломатије је навео да је руској страни објашњено да је овде искључиво реч о реализацији измењеног америчког плана противракетне одбране у Европи, пренео је Итар-Тас.

Амерички председник Барак Обама је претходно објавио да САД одустају од планова о размештању противракетне одбране у трећој зони и да се ово односи искључиво на ракете кратког и средњег домета, и да не би требало да се сматра штетно по руске стратешке снаге.

Шеф руске дипломатије је подсетио на договор између руског и америчког председника о заједничкој анализи опасности и ризика од ширења ракетног оружја који се већ примењује.

Министар Лавров се том приликом осврнуо и на нови руско-амерички споразум о смањењу нуклеарног офанзивног оружја и истакао да нови СТАРТ споразум може бити постигнут једино на основу паритета, који ни једној од страна неће дати предност.

Лавров је навео да рад на том споразуму добро напредује, да је завршено око 97 одсто посла, и да ће врло ускоро бити завршен.

Стари споразум СТАРТ је истекао у децембру, али остао је на снази док га не буде заменио нови споразум.

Поводом стања на Блиском истоку, Лавров је казао да Русија предлаже, због алармантне тамошње ситуације, хитан састанак "квартета за Блиски исток" (ЕУ, УН, Русија и САД).

Лавров је, поводом посете Куби, истакао топао дочек који су му приредили Фидел и Раул Кастро и истакао да је разговарао о јачању руско-кубанског партнерства које је стратешке природе.

Шеф руске дипломатије је додао да му је потврђено да се бивши кубански лидер Фидел Кастро добро осећа и да прати стање на Куби, у региону и свету и да кубански руководиоци редовно комуницирају са њим.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару