Јанукович води, Тимошенкова негира

Виктор Јануковић води са 3,46 одсто гласова у односу на Јулију Тимошенко. Штаб Тимошенкове указује на неправилности код милион и по гласова и најављује трећи круг.

У другом кругу председничких избора у Украјини Виктор Јанукович води са 3,46 одсто у односу на актуелну премијерку Јулију Тимошенко, из чијег тима најављују да ће на суду оспоравати победу лидера опозиционе Партије региона.

Централна изборна комисија саопштила је да је за Јануковича у недељу гласало 48,94 одсто, а за Тимошенкову 45,48 одсто бирача, док су против обоје гласало њих 4,36 одсто, пренела је руска агенција Итар Тас.

Посланик из политичког блока Јулије Тимошенко, Сергеј Мишченко, изјавио је да је Блок спреман да "чини све да би било трећег круга" избора.

"Разлика између кандидата је мања од размера фалсификата по окрузима", рекао је Мишченко и додао да је могуће у питање довести приближно 1,5 милион гласова, а да је разлика међу кандидатима 800.000 гласова.

За одговорног за одбрану позиције Тимошенкове у судовима одређен је Андреј Портнов, а донета је одлука да се "иде до краја", речено је на синоћној седници Блока.

Тимошенкова је на седници рекла да "никада неће признати легитимност победе Јануковича на оваквим изборима", преноси Итар Тас.

Премијерка је као једну од варијанти изнела и спровођење "трећег круга" гласања.

"Ако проценат фалсфикованих гласова премаши постојећу разлику међу кандидатима биће могуће говорити о трећој рунди", рекао је Мишченко.

Из штаба Тимошенкове поручују да ће оспоравати резултате избора на одређеним бирачким местима, а ако буде позитивна одлука суда, биће стављен у сумњу укупан резултат избора, пренео је Интерфакс.

Шеф Јануковичевог изборног штаба Николај Азаров је у Врховној скупштини рекао да ће Тимошенкова "ставити тачку на своју политичку каријеру, уколико одбије да призна демократску победу Виктора Јануковича".

Азаров је подсетио да су европске ауторитативне организације и посматрачке мисије јуче признале други круг и позвале Тимошенкову да призна победу Јануковича.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару