Обнова кубанске пољопривреде

Око већине кубанских градова осим почиње се са изградњом фарми на којима ће се гајити воће, поврће и стока, као одговор на дугогодишње пропадање пољопривреде.

Куба је покренула амбициозни пројекат опкољавања градских подручја хиљадама мањих фарми, покушавајући да заустави дугогодишње пропадање пољопривреде и умањи хроничне економске потешкоће.

Петогодишњим планом предвиђено је узгајање воћа и поврћа и узгој стоке у подручју ширине 6,5 километара око 150 кубанских градова, са изузетком Хаване.

Рачуна се да ће се на тај начин повећати домаћа производња хране, као и да ће она бити јефтинија, јер ће се смањити трошкови транспорта, док ће део градског становништва заменити канцеларијске послове продуктивнијим радом.

Влада ће, међутим, и даље имати монопол у већини области производње и дистрибуције хране, укључујући и контролу над највећим делом земљишта.

Пилотски програм за поменути пројекат се одвија у граду Камагеј у централном делу Кубе. Према саопштењу кубанског министарства пољопривреде, на неколико минута од овог града нићи ће 1.400 малих фарми, које ће укупно покривати 52.000 хектара.

Овај програм је уобличен по угледу на пројекат стотина градских башти, којег је тадашњи министар одбране, а садашњи председник Раул Кастро под паролом "пасуљ је важнији од топова" лансирао деведесетих година, када је Куба, после пропасти комунизма у Источној Европи, запала у највећу привредну кризу.

Откад је 2008. године од оболелог брата Фидела преузео руковођење земљом, Раул Кастро је учинио више потеза намењених оживљавању пољопривреде.

Између осталог, стотини хиљада углавном приватних пољопривредника, изнајмљено је необрађено земљиште у државном власништву, повећане су цене пољопривредних продуката, а сељацима дозвољено да део рода продају директно становништву, а не држави.

Страни аналитичари процењују да те мере, ипак, не мењају суштину кубанског централизованог социјалистичког управљања и подсећају да су и раније чињени половични покушаји трансформације пољопривреде од којих су многи били неуспешни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару