Ирану прете санкције

Иако нису потпуно затвориле врата преговорима, Сједињене Америчке Државе ипак оцењују да је увођење нових санкција једини могући одговор на иранску најаву програма обогаћивања уранијума. Француска подржава став САД.

Иако су пре само неколико дана на Конференцији о безбедности у Минхену представници Ирана поручили да су близу нуклеарног договора са светским силама, и готово сви, осим, Америке, подржали тада тај став; оптимизам као да је данас спласнуо. САД позива међународну заједницу да се сагласи са увођењем санкција, Француска се придружила ставу Америке.

Француски председник Никола Саркози сложио се са америчким секретаром за одбрану Робертом Гејтсом да Ирану треба увести "строге санкције" због његовог нуклеарног програма, саопштио је један француски званичник после састанка два државника.

"Они су се сложили да је време да се (Ирану) уведу строге санкције, у нади да ће преговори бити обновљени", рекао је неименовани званичник.

Иран је био једна до главних тема разговора Саркозија и Гејтса у Паризу.

Гејтс је раније данас у Паризу изјавио да међународна заједница нема другог избора него да направи кораке ка увођењу нових санкција Ирану, јер је Техеран одбацио понуду Запада.

Министар спољних послова Француске Бернар Кушнер оценио је, такође, да су најновији потези иранских власти једнаки уценама и да су стога нове међународне санкције неопходне.

Иран је данас, у званичном писму, обавестио Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) у Бечу да од сутра почиње да производи обогаћено нуклеарно гориво, пренео је Ројтерс, наводећи изјаву једног америчког званичника да то изазива озбијлну забринутост о нуклеарним намерама Техерана.

"То саопштење је провокативан потез противан резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација. Иранска влада зна да то неће подмирити хуманитарне потребе иранског народа и ризикује да изазове већу нестабилност у региону", рекао је званичник који је желео да остане анониман.

Техеран је у писму ИАЕА саопштио да ће се производња атомског горива одвијати у нуклеарном постројењу Натанц, а уранијум ће бити коришћен за истраживачки реактор у Техерану, који производи медицинске изотопе.

ИАЕА је раније направила нацрт споразума, према коме би Иран требало да пошаље слабо обогаћени уранијум у иностранство на даљу прераду.

Иран није прихватио тај споразум, инсистирајући да количина слабо обогаћеног уранијума, коју у првој тури треба да пошаље на прераду, буде мања од 1.200 килограма, колико траже светске силе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару