Иран не одустаје од нуклеарног горива

Ирански председник Ахмадинежад наредио почетак производње нуклеарног горива. Иран прихватио обогаћивање уранијума у иностранству, али не у количинама које Запад захтева. Светска јавност забринута због планова Ирана, најваљује могуће санкције.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад наложио је данас Иранској организацији за атомску енергију да почне производњу нуклеарног горива за реактор у Техерану, који се користи у научно-истраживачке сврхе.

"Затражио сам од доктора Алија Акбара Салехија да почне процес производње двадесетопроцентног нуклеарног горива коришћењем центрифуга", рекао је Ахмединежад у говору на изложби ласерске технологије, који је директно преносила државна телевизија.

Ирански званичници су у више наврата рекли да Иран може сам да произведе 20 одсто обогаћено гориво, ако се не постигне споразум о набављању горива из иностранства.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) направила је нацрт споразума, према коме би Иран требало да пошаље слабо обогаћени уранијум у иностранство на даљу прераду и претварање у гориво за медицински реактор у Техерану.

Циљ споразума је да се иранске залихе слабо обогаћеног уранијума смање толико да не буду довољне за производњу материјала за атомску бомбу.

Међутим, Иран не прихвата споразум без измена и инсистира да количина слабо обогаћеног уранијума која ће бити послата у иностранство у првој тури буде мања од 1.200 килограма колико траже светске силе.

"Дали смо Западу рок од два до три месеца за постизање споразума. Али они су почели да играју нову игру и зато сам сада дао инструкције за производњу горива у нашим центрифугама", изјавио је Ахмадинежад у свом говору, додајући да и даље има простора за преговоре.

Ирански педседник је, такође, рекао да Иран поседује капацитете за обогаћивање уранијума уз помоћ ласерске технологије, без даљег образлагања, јавио је Ројтерс.

Иран неће слушати "западне лекаре"

Махмуд Ахмаденижад је изјавио у интервјуу руском каналу "НТВ" да је Техеран спреман да сарађује са другим земљама у сфери атомске енергије, али неће послушати "западне лекаре" чији рецепт предлаже Исламској републици да се одрекне нуклеарних технологија, преноси "Риа Новости".

"Ако је неко против нуклеарног наоружања, нека прво уништи своје нуклеарне резерве", рекао је ирански председник.

"Ми смо спремни да сарађујемо у сфери нуклеарних технологија са разним земљама, али нећемо дозволити да други диктирају шта треба да радимо. Потребно је гледати у будућност, а не у прошлост. Спремни смо да сарађујемо, али на бази узајамног поштовања и интереса", додао је Ахмаденижад.

Председник је, такође, истакао да западне земље, уколико желе да буду схваћене у Ирану и на Блиском истоку уопште, морају "да се одрекну колонизаторског начина мишљења" и признају принцип једнакости.

Светска јавност забринута

Британска влада забринута је због најаве Ирана да планира покретање процеса производње двадесетпроцентног нуклеарног горива.

"Извештаји да Иран намерава да произведе 20 одсто обогаћено гориво, очигледно изазивају озбиљну забринутост. То би значило намерно кршење пет резолуција Савета безбедности УН. Мораћемо да наш одговор размотримо заједно са Међународном агенцијом за атомску енергију и другим земљама - Француском, Немачком, као и САД, Русијом и Кином", наведено је у саопштењу британске владе.

Амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс је раније у Анкари рекао како нема назнака да је на помолу постизање споразум о иранском уранијуму између Техерана и западних сила и наговестио да је време за разматрање санкција.

На заједничкој конференцији у Риму са италијанским колегом Ињасиом де Русом Гејтс је изјавио да би примена санкција према Ирану требало да буде "ефикаснија".

Секретар Гејтс је изнео да постоји међународни договор да буде избегнуто "више недаћа него што је то неопходно" по ирански народ, пренео је Ројтерс.

"Сви морамо радити заједно. Мислим да свако од нас може урадити више", рекао је Гејтс.

Народна Република Кина је раније навела да пре жели наставак разговора са Ираном него увођење нових санкција тој земљи.

Гејтс, међутим, сматра да "притисак који је усмерен ка иранској влади, а не народу, пружа веће шансе за постизање циља", али није навео и коју врсту санкција би предложио у случају да власти Исламске републике одбију обустављање властитог нуклеарног програма.

Поред обогаћивања до 20 одсто 1,5 тона нискообогаћеног урана које Иран поседује, Техеран је, такође, раније најавио и изградњу десетине нових нуклеарних центара, наводи агенција "Риа Новости".

Управни одбор Међународне агенције за атомску енергију је претходне године већином гласова усвојио резолуцију, којом је осудио Иран због изградње другог нуклеарног центра за богаћење урана недалеко од иранског града Кум и призвао Техеран да потврди да не планира изградњу других нуклеарних објеката за које не зна ИАЕА.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару