Јанукович прогласио победу

Изборни штаб опозиционог кандидата Виктора Јануковича прогласио победу на председничким изборима у Украјини. Ривалка, актуелна премијерка, Јулија Тимошенко за сада не признаје пораз.

На председничим изборима у Украјини, опозициони лидер Виктор Јанукович освојио је 51,36 одсто гласова, објавила је вечерас Централна изборна комисија (ЦИК) прве непотпуне званичне резултате.

Његова ривалка, актуелна премијерка Јулија Тимошенко добила је 44,16 одсто гласова, показују прелиминарни резултати после 2,07 одсто пребројаних гласова, навела је на свом сајту ЦИК.

Нешто раније штаб украјинског опозиционог лидера Виктора Јануковича прогласио је "апсолутну победу" на данашњим председничким изборима, али је његов главни ривал, актуелна премијерка Јулија Тимошенко одбила да призна пораз, истичући да је прерано да се проглашава победник на основу анкетирања бирача по изласку са биралишта.

"Јанукович је однео "апсолутну победу" и Јулија Тимошенко неће постићи ништа тиме што ће тај исход покушати да оспори пред судом", изјавила је заменица Јануковичеве "Партије региона" Ана Герман.

"То значи апсолутну победу за Јануковича. Стога Тимошенкова нема шансе. Она неће постићи ништа на суду", изјавила је Ана Герман за Ројтерс.

С друге стране, Јулија Томошенко не признаје пораз.

"Прерано је за извођење закључака", изјавила је Јулија Тимошенко на конференцији за новинаре.

Анкете дају предност Јануковичу

Британска агенција наводи да су две излазне анкете, међутим, показале да је Јанукович у односу на своју противницу у предности од четири, односно пет одсто.

Како је раније јавила агенција Итар-Тас, према резултатима анкете коју је спровео "Рисерч енд брендинг груп", Јанукович води на данас одржаном другом кругу председничких избора са 50,26 одсто гласова у односу на актуелну премијерку која је освојила 44,2 одсто.

Пре избора, процене су биле да Јанукович има нешто веће шансе да постане нови шеф државе.

После претходних председничких избора пре пет година, избили су масовни протести названи "Наранџаста револуција".

Тада је победа Јануковича на изборима одбачена јер је оцењена као превара. Јанукович је, међутим, био убеђен у своју победу и сада се зарекао да ће заштити резултате овог гласања.

У првом кругу председничких избора у Украјини Јанукович је освојио 35 одсто гласова, а Тимошенкова 25 одсто. 

Преминуо члан изборног штаба Тимошенкове

Члан изборног штаба украјинске премијерке Јулије Тимошенко умро је током одржавања другог круга председничких избора, ван бирачког места, и нема знакова насилне смрти, саопштио је неименовани извор Министарства унутрашњих послова у Кијеву.

Извор је демантовао наводе да је он наводно пронађен мртав на бирачком месту у граду Ивано-Франкивску на југозападу Украјине, као и да су нестали гласачки листићи.

"Нема знакова насилне смрти", навео је извор, пренела је агенција Итар-Тас.

Нешто раније, шеф изборног штаба Јулије Тимошенко Александер Турчинов изјавио је да је секретар изборне комисије у селу Униж пронађен мртав на бирачком месту и да су гласачки листићи нестали.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару