Завршена Конференције о безбедности

Последњег дана међународне Конференције о безбедности, генерални секретар Расмусен рекао да НАТО мора да буде глобални безбедносни центар. Скуп је био посвећен питањима Ирана, Авганистана, стратегији НАТО-а, евроатланској безбедности и, први пут, ресурсима планете.

На завршници међународне Конференције о безбедности, генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао да западна војна алијанса мора да се развије у глобални безбедносни центар.

Проблеми које алијанса има у мисији у Авганистану показују потребу тешње везе са другим земљама: ''Нико неће изгубити ако НАТО тешње с другим институцијама и државама сарађује. Коме би шкодило, уколико би Кина, Индија, Пакистан и други имали тешње односе с НАТО'', упитао је Расмусен.

Расмусен сматра да је ''кључна лекција'' коју савез учи у Авганистану, да су потребне потпуно нове везе између свих актера на безбедносној позорници.

Указујући на потребу да се размисли о неопходности да НАТО буде претворен у форум за глобална сигурносна питања, Расмусен је рекао да алијанса треба да буде ''адреса'' за мрежу сигурносног партнерства и саветодавни центар за међународна безбедносна питања.

Расмусен сматра да би УН могле профитирати од глобалног НАТО-а: ''Алијанса би се могла бринути за спровођење резолуција УН", рекао је Расмусен у Минхену, пренели су медији.

Наглашавајући да је главна улога НАТО и сада, као и пре, одбрана својих чланова, Расмусен је навео да, ипак, стари начин поступања у борби против нових глобалних опасности, против тероризма или напада хакера, није више делотворан.

Немачка се не слаже да НАТО има глобалну улогу

Немачки министар одбране Карл-Теодорф цу Гутенберг се, међутим, изјаснио против глобалне улоге Алијансе.

Гутенберг је, како јављају медији, рекао да Немачка не жели да се од Алијансе прави глобална сигурносна архитетктура, а заједно с Расмусеном се сложио да НАТО не сме бити конкуренција Уједињеним нацијама.

Међународна конференција о безбедности посвећена је питањима Ирана, Авганистана, стратегији НАТО-а, евроатланској безбедности и, први пут, ресурсима планете. На конференцији први пут је учествовала Кина.

Русију у Минхену заступао је шеф дипломатије Сергеј Лавров, који је рекао да Москва сматра да је ширење НАТО-а на Исток неприхватљиво. Москва и Брисел намеравају да развију политички дијалог у оквиру Савета Русија НАТО.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фон Расмусен изјавио је да војна доктрина Русије, која ширење Алијансе сматра претњом, не осликава право стање ствари и омета напоре да се побољшају односи НАТО-а и Русије.

Лавров: Русија ће одговорити нуклеарним оружјем

Сергеј Лавров је рекао да се војна доктрина Русије не разликује од претходне, из 2000. године, када је у питању употреба нуклеарног оружја. "Ако Русију нападне друга земља са нуклеарним оружјем или ако агресија против Русије угрози њен опстанак, у том случају, задржавамо право да употребимо нуклеарно оружје", нагласио је Лавров.

Високи представник Европске уније за спољну политику Кетрин Ештон изјавила је да Брисел жели да осигура да све земље западног Балкана буду успешне на путу интеграција у ЕУ, указујући да напредак на том путу зависи од тока реформи сваке земље.

Знамо да ми у Европској Унији имамо примарну одговорност према својим суседима. То је само по себи важно јер шири међународни кредибилитет Уније зависи од рада са суседима, рекла је Кетрин Етон.

Конференција, 46. по реду, окупила је око 300 политичара и експерата из више од 40 земаља, и одржана је уз најстроже безбедносне мере, али и уз протесте левичара и противника глобализације и НАТО-а.

Иако су демонстрације биле мирне, ипак је један број демонстраната ухапшен, јављају немачки медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару