Посланици враћају паре

Након што је окривено да је више од половине чланова Доњег дома британског парламента имало претеране захтеве за рефундирање трошкова, посланици су вратили у државну касу око милион фунти.

Британски посланици су вратили у државну касу око милион фунти након што је окривено да је више од половине чланова Доњег дома парламента имало претеране захтеве за рефундирање трошкова, показала је истрага.

Томас Лег, кога је Парламент одредио за ревизора саопштио је да је од 392 од укупно 753 бивших посланика затражен повраћај новца, и то укупно 1,2 милиона фунти. Лег је овај задатак добио после велике прашине у вези са посланичким жељама као што су порно филмови, стајско ђубриво и кућица за патке на језеру.

Позван да врати новац је и садашњи премијер Гордон Браун, који мора да врати 13.000 фунти, које је узео углавном да би плаћао служавку.

Шеф опозиционих Конзервативаца Дејвид Камерон морао је да врати готово 1.000 фунти које је, поред осталог, узео да уклони пузавицу са свог димњака.

У свом извештају, Лег се обрушио на "културу попустљивости" међу званичницима чији је посао да проверавају захтеве за рефундирање трошкова, указујући да је већина њих била превише слаба да би се одупрла распусним захтевима посланика.

Чиновници су били "рањиви на утицај виших инстанци у Посланичком дому, од председника Дома до појединих посланика", навео је Лег.

Процедуре на основу којих су посланици могли да финансирају скупе друге куће имале су "дубоке пропусте, а пре свега су правила била нејасна", рекао је парламентарни ревизор, и указао на "недостатак одговарајућих доказа" за поткрепљивање многих захтева за рефундацију.

Предочавање садржине тих захтева јавности показало је како су посланици манипулисали правилима ради стицања профита и како су покушали да искористе новац пореских обвезника за читав спектар издатака.

Један посланик је тако постао "славан" са захтевом да му се рефундира чишћење канала којим је окружена његова кућа на селу. Други се пријавио за трошкове унајмљивања истребљивача кртица у дворишту.

Нановије откриће из Леговог извештаја је покушај посланика Ентонија Стина да наплати од државе 28,5 фунти или 45 долара за конопац за свој јарбол.

Скандал уздрмао Британце

Скандал, који је погодио све политичке странке, дубоко је разгневио британску јавност, у тренутку када се гласачи боре са рецесијом и губитком радних места.

Из владе Гордона Брауна отишло је девет министара, а он је претрпео тешко губитке на локалним и европским изборима, зато што су гласачи окренули леђа политичким партијама главног тока. Шест посланика је под истрагом, и могли би да се суоче са кривичним прогоном.

Два посланика су избачена са функција и још 150 неће учествовати на наредним општим изборима, који се морају одржати до јуна.

До откривања налаза је дошло тек после петогодишње кампање за слободу информисања и вишеструких покушаја Парламента да користи судове како би спречио објављивање информације.

Међутим, пре него што је Парламент објавио делимично цензурисану документацију, "непречишћени" детаљи су процурили у штампу.

У Леговом извештају се наводи да је Барбара Фолет, посланица владајућих Лабуриста и супруга књижевника Кена Фолета, вратила једну од највећих сума 42.458 фунти коју је својевремено наплатила позивајући се на трошкове безбедносних патрола, ТВ монитора и аларма за заштиту од провалника.

"Ово је била једна тужна епизода у историји политичког живота Британије, због чега се дубоко кајем", рекла је Фолетова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару