Клинтон координатор помоћи за Хаити

Бивши амерички председник Бил Клинтон прихватио је позив генералног секретара УН Бан Ки-мунa да руководи акцијом помоћи разрушеном Хаитију и дугорочне обнове те државе.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун изјавио је да је бивши председник САД Бил Клинтон прихватио понуду те организације да руководи координацијом међународне помоћи за Хаити, како би се убрзала обнова те земљотресом уништене земље.

Клинтон ће ускоро издати стратешке наредбе за почетну фазу пружања хитне помоћи и дугорочни период обнове.

Да би се то постигло, Клинтон ће ставити акценат на мобилизацију међународне подршке, рекао је Ки-мун.

Од маја 2009. године, Бил Клинтон је специјални изасланик генералног секретара УН за Хаити.

Бан Ки-мун је навео да ће бивши председник САД блиско сарађивати са шефицом Програма УН за развој Хелен Кларк и вршиоцем дужности шефа мисије УН на Хаитију Едмондом Мулетом.

Клинтон је добио мандат да мобилише и координира помоћ која долази  од приватног сектора, влада и невладиних организација за обнову и достављање склоништа пре сезоне урагана.

Шатори против урагана

"Сложили смо се да је једна од најхитнијих потреба обезбеђивање склоништа јер сезона олуја почиње за неколико месеци", рекао је Бан Ки-мун, истакавши да "обични шатори нису довољни".

У земљотресу који је Хаити погодио 12. јануара, погинуло је више од 200.000 људи, око 300.000 је повређено, а готово милион људи је остало без кућа.

По оцени Клинтона, циљ међународних напора на Хаитију је да Хаићани не буду више забринути преживљавањем "дан по дан".

"Тамошњи званичници желе да изграде државу која функционише и ја ћу учинити све што могу да им, радећи са свим агенцијама УН, помогнем да то постигну", рекао је Клинтон.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару