Лансирана иранска ракета носач сателита

Успешно лансирана иранска ракета "кавошгар 3", носач сателита. Запад страхује да ирански лансери ракета дугог домета могу да се употребе за испаљивање пројектила с нуклеарном бојевом главом. Председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад најавио слање космонаута.

Иран је извршио пробно лансирање домаће ракете носача сателита, а ирански председник Махмуд Ахмадинеџад најавио је да ће ускоро у орбиту бити послати и астронаути.

"Остварен је огроман напредак и надамо се да ћемо ускоро моћи да пошаљемо у свемир и астронауте", изјавио је Ахмадинеџад на церемонији презентације три нова сателита и носача сателита "Симорг", коју је уживо преносила иранска државна телевизија.

Локални медији су претходно известили да је Иран успешно лансирао сателитску ракету "кавошгар-3", домаће производње, која је носила "експерименталну капсулу" и која би требало да шаље електронске податке и снимке из свемира на земљу.

Тај потез би, према оцени Ројтерса, могао да изазове велику забринутост западних сила, које страхују да Техеран покушава да произведе нуклеарну бомбу и системе за лансирање ракета.

Запад страхује од злоупотребе

Запад сматра да технологија лансера ракета дугог домета, који се користе за лансирање сателита у орбиту, може да се употреби за испаљивање пројектила с нуклеарном бојевом главом, мада Иран тврди да нема такве планове и да развија нуклеарни програм искључиво за мирнодопске сврхе.

Иран, пети произвођач нафте у свету, лансирао је пре годину дана први пут у орбиту сателит "Омид" домаће производње ради, како је навео, истраживања и телекомуникација.

У децембру је извео пробно лансирање унапређеног пројектила "Сеџил 2", дугог домета, на шта је британски премијер Гордон Браун реаговао упозорењем да би Техерану требало пооштрити санкције.

Пентагон је у понедељак саопштио да је Иран унапредио капацитете својих балистичких ракета и да представља озбиљну претњу америчким и савезничким снагама у блискоисточном региону.

Реагујући на оно што су назвале иранском претњом, САД су појачале копнене и поморске системе противракетне одбране у Заливу и околини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару