Спречено одвођење деце из Хаитија

Ухапшени амерички држављани који су, после разорног земљотреса на Хаитију, покушали да изведу 33 деце без докумената за усвајање. Уколико САД не обнови евакуацију повређених, десетине Хаићана могле би умрети, упозоравају лекари.

Полиција Хаитија ухапсила је 10 америчких држављања док су покушавали да, из земље разорене земљотресом, изведу 33 деце без одговарајућих докумената за усвајање, саопштиле су власти.

Осумњичени су ухапшени у петак, на главном граничном прелазу Малпас, са Доминиканском Републиком, пошто је полиција извршила рутинску контролу возила. Ухапшени, пет мушкараца и пет жена, налазе се у притвору у главном граду Хаитија, Порт-о-Пренсу.

После разорног земљотреса који је погодио Хаити, влада те карипске државе зауставила је више врста усвајања, страхујући да би легитимне хуманитарне групе могле да одведу децу ван земље на усвајање пре него што се исцрпе напори да се пронађу њихови родитељи.

Власти су саопштиле да Американци нису имали документа која доказују да усвајају 33 деце узраста од два месеца до 12 година, као ни папире да је реч о сирочићима који су у земљотресу изгубили родитеље.

"Ово је потпуно незаконито. Ниједно дете не може да напусти Хаити без одговарајуће дозволе и ови људи нису имали то одобрење", изјавио је министар за социјална питања Ив Кристален.

Ухапшени, чланови баптистичке цркве из Ајдахоа, тврде да нису имали намеру да продају децу и да им је влада Доминиканске републике дала дозволу да малишане доведу у једно сиротиште у тој земљи.

"На основу онога што су нам рекли многи људи, укључујући и власти Доминиканске републике, мислили смо да имамо дозволу да одведемо децу. Грешка је само што нисмо разумели да су нам потребни папири", навела је ухапшена Лора Солзби.

Још није утврђен тачан број изгубљене деце, ни деце која су остала без родитеља после катастрофалног земљотреса. Пре земљотреса, у сиротиштима или хранитељским породицама живело је око 380.000 сирочића. Њихов број после катастрофе, још није утврђен.

Без евакуације повређени би могли умрети

Амерички лекар Барт Грин упозорио је да би десетине Хаићана повређених у земљотресу могле умрети, ако Вашингтон убрзо не обнови њихову евакуацију у САД.

"Уколико се поново не покрене евакуација повређених у САД, деца са смрсканим грудним кошем и она која се налазе на респираторима, а и одрасле особе, могли би умрети", изјавио је за Би-Би-Си Грин, који се налази у импровизованој болници на аеродрому у Порт-о-Пренсу.

Америчка војска објавила је да је прекинула да пребацује повређене у земљотресу на Хаитију у САД ради лекарске помоћи, због страховања Америке о томе ко ће платити њихово лечење.

"У овом тренутку смо прекинули летове", потврдио је Кевин Андал, представник армије САД, која руководи хуманитарним операцијама на Хаитију, додајући да су летови обустављени у среду.

Неименовани портпарол Беле куће је, међутим, рекао Би-Би-Сију да је то учињено из "логистичких разлога", а не због спорова око трошкова лечења.

Хаићани који су преживели разоран земљотрес 12. јануара суочавају се и са новим опасностима, пошто су Уједињене нације објавиле да је забележен повећан број случајева дијареје, богиња и тетануса у импровизованим логорима.

Више стотина повређених пребачено је, од 12. јануара, са Хаитија у САД.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару