Читај ми!

Израел обуставља нападе на Газу, о израелско-палестинским сукобима и у Скупштини УН-а

Чланови израелског Кабинета за безбедност гласали су за прекид ватре у Појасу Газе. Сукоби Израела и Палестинаца, који трају већ десет дана, били су тема седнице Генералне скупштине Уједињених нација.

Док високи званичник Хамаса Муса Абу Марзук каже да очекује примирје за дан или два, израелски премијер Нетанијаху најавио је наставак жестоких војних акција и поред апела америчког председника да обузда офанзиву.

 

На мети израелских авиона рано јутрос нашле су се куће које користе припадници милитантног Хамаса, две су уништене, а четворо људи је повређено у Кан Јунису.

Циљ је био уништење места за лансирање ракета и противракетне базе. Израелски премијер понавља да је одлучан у вези са наставком офанзиве, док египатски безбедносни извори тврде да су се две стране у принципу договориле о прекиду ватре уз помоћ посредника, али да се детаљи о томе држе у тајности.

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху рекао је да свакога дана војним акцијама уништавају објекте терористичких организација, на мети су команданти Хамаса и Исламског џихада, зграде које користе терористи и складишта оружја.

"То је природно право Израела. Посебно ценим подршку Америке, а председник Бајден је јасно рекао да Израел има право на самоодбрану. Одлучан сам да наставимо са војним операцијама све док циљ не буде остварен, а то је обнова мира и безбедност за грађане Израела", навео је Нетанијаху.

Нису мировале ни ракете палестинских милитаната, па су се поново огласиле сирене у граду Бершебију и пограничним местима уз Појас Газе. Није било жртава.

"Нисмо заинтересовани за прекид ватре. Чекамо да Хамас подигне белу заставу, а затим ћемо моћи да размотримо прекид ватре. Желимо мир у овом делу Израела у наредних неколико година", рекао је један становник Ашкелона.

У протеклих 10 дана изведено је 750 напада на Појас Газе и 500 зграда је, или потпуно или делимично уништено, међу којима су и 23 школе, исто толико медијских кућа, као и клинике. Штета се процењује на 5 милиона долара. Погинуло је 212 Палестинаца.

"Наша кућа је уништена. Улице су разрушене, али су, срећом, школе сигурније па су ту смештени Палестинци који су остали без домова. Има већ недељу дана како сам последњи пут видео децу", рекао је један Палестинац.

Из Уједињених нација поново апелују да обе стране прекину непријатељства, а наде се полажу у дипломатију на терену.

Стефан Дижарик, портпарол генералног секретара Уједињених нација, рекао је да желе прекид борби што је пре могуће.

"Морају престати ракетни и ваздушни напади обеју страна. Цивилима се мора омогућити да живе у миру и потребно је што пре обезбедити доставу хуманитарне помоћи у Газу. Специјални координатор Уједињених нација активно сарађује са обема странама да се то реализује. Није било директног контакта генералног секретара Гутереса и израелског премијера Нетанијахуа. Радимо оно што је најефикасније, а то је да подржавамо дипломатију на терену", каже Дижарик.

Наставља се дипломатска офанзива: тројица шефова дипломатија чланица Европске уније – Немачке, Чешке и Словачке – бораве данас у Израелу и на палестинским територијама где ће разговарати са тамошњим званичницима.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару