Насилни протести широм Америке, у 25 градова уведен полицијски час

У 16 америчких савезних држава избили су нереди након смрти Афроамериканца Џорџа Флојда. У 25 градова уведен је полицијски час. Једна особа преминула након упуцавања на протесту у Индијанаполису. Пентагон је спреман за слање војске.

Нереди, обрачуни полиције са демонстрантима, паљење имовине и полицијских аутомобила наставили су се током ноћи широм Сједињених Америчких Држава.

Због тога је у 25 градова у 16 савезних држава уведен полицијски час. Посебне мере на снази су, између осталих, у Лос Анђелесу, Денверу, Мајамију, Атланти, Минеаполису, Синсинатију, Филаделфији, Сијетлу. Од источне до западне обале нема мира након убиства Афроамериканца Џорџа Флојда. 

Ноћас је дошло до сукоба полиције и демонстраната у Лос Анђелесу, Чикагу, Питсбургу и Кливленду, Индијанаполису. Више полицијских возила је запаљено или уништено, а повређено је и неколико учесника протеста, које су полицајци пребили пендрецима.

Према наводима Си-Ен-Ена, током протеста у Индијанаполису упуцане су три особе, од којих је једна преминула. 

Начелник полиције Рендал Тејлор рекао је на конференцији за медије да је међу повређенима и један полицајац.

Припадници полиције су испаљивали гумене метке на учеснике протеста са удаљености мање од метра. Један од најбруталнијих окршаја био је у Минеаполису, одакле су протести и кренули, а жртва је била позната америчка фоторепортерка Линда Тирадо.

Она је остала без једног ока током протеста у Минеаполису, пошто ју је полиција погодила гуменим метком. 

И двочлана новинарска екипа Ројтерса повређена је у том граду пошто су полицајци испалили гумене метке у њиховом правцу.

Камерман Хулио Цезар Чавез рекао је да је полцајац кога је снимао циљао директно у њега.

Лоше је прошла и телевизијска екипа у Луивилу, где је полицајац у пуној опреми за разбијање нереда синоћ током протеста испалио патрон сузавца у телевизијску екипу која је преносила дешавања.

У граду Тампа на Флориди ухапшено је више демонстраната због пљачке, вандализма и бацања каменица и испаљивања ватромета ка полицајцима.

Говорећи о демонстрацијама које су се догодиле у петак, градоначелник Њујорка Бил де Блазио рекао је да док су неки грађани дошли мирно, други су били ту да "подстакну насиље".

Истакао је да су полицајци искусили "ужасне и зле ствари", поручивши да се неће толерисати огромно насиље – нападе на полицајце, полицијске станице и возила.

Са друге стране, осудио је употребу бибер-спреја против мирних демонстранта.

"То је неприхватљиво и морамо да испитамо шта се заиста догодило. Неко ће морати да одговара", рекао је Де Блазио.

Зграда Полицијске управе државе Мизури у граду Фергусону је оштећена и евакусана.

Демонстранти су засули зграду каменицама, циглама и флашама, а уведен је и полицијски час.

Августа 2014. године у Фергусону је у сукобу са полицијом убијен 18-годишњи Афроамериканац Мајкл Браун, што је изазвало масовне протесте.

Стање у Минесоти је на ивици рата, па је гувернер Минесоте Тим Волц наредио најобимнију мобилизацију Националне гарде у историји. Истовремено, Пентагон спрема посебне снаге за помоћ у успостављању реда у држави у којој већ четири дана трају нереди због убиства Џорџа Флојда.  

Нереди у САД трају данима, након убиства ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда. Он је преминуо у понедељак пошто су га полицајци везали лисицама, док му је бели полицајац коленом стискао врат.

Полицајац Дерек Шовин је ухапшен и терети се за убиство без предумишљаја.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару