Суперуторак за Демократе – велики повратак Бајдена

Бивши потпредседник САД Џо Бајден вратио се у трку за кандидата Демократске странке након низа победа у суперуторку. Добар резултат забележио је и сенатор из Вермонта освојивши неколико великих и делегатима богатих држава. Лоше вече за милијардера Мајкла Блумберга и сенаторку Елизабет Ворен.

Ако је ико сумњао у могућност да се бивши потпредседник САД врати у назад у трку за кандидата Демократске странке, преварио се. Бајден је осигурао победу у Масачусетсу, Минесоти, Арканзасу, Оклахоми, Алабами, Тенесију, Вирџинији и Северној Каролини.

Сенатор Берни Сандерс, са друге стране, тријумфовао је у делегатима најбогатијој држави Калифорнији, као и у Вермонту, Колораду и Јути.

У две државе - Тексас и Мејн још се не зна победник, јер су два најјача кандидата Демократа превише близу по освојеним гласовима да још не може да се прогласи победник.

Бајден назад у трци

Након очајних резултата у Ајови, Њу Хемпширу и Невади, бивши амерички потпредседник освојио је Јужну Каролину, што је његовој кампањи дало више него потребан ветар у леђа само пар дана пред круцијални суперуторак.

Две Бајденове највеће вечерашње победе свакако су Северна Каролина и Вирџинија, у којој освојио чак 53 одсто гласова.

Бајденове победе добрим делом су зацементирали Афро-амерички гласачи, који су изашли у великом броју на гласање.

"Немојте се заваравати, наша кампања је итекако жива. Избацићемо Доналда Трампа из Беле куће", рекао је Бајден у Лос Анђелесу где је дочекао резултате гласања.

Сандерс узео највећу награду вечери

Упркос томе што је био проглашен за фаворита суперуторка, демократски социјалиста из Вермонта није остао празних руку.

Освојивши 29 одсто гласова према првом пребројавању, однео је несумњиву победу у Калифорнији, која носи више од 400 делегата.

Такође је тријумфовао у Вермонту, Колораду и Јути, што ће му дати довољан замајац у наставку трке.

Што се тиче Мејна и Тексаса, друге највеће државе која је гласала јуче са више од 200 делегата, Сандерс и Бајден су још превише близу да би могао да се прогласи победник, па ће морати још мало да се сачека са коначним резултатима.

Губитници вечери

Несумњиви губитници вечери су милијардер Мајкл Блумберг и сенаторка Елизабет Ворен, која је претрпела сраман пораз на домаћем терену у Масачусетсу, где је завршила тек на трећем месту, иза Бајдена и Сандерса.

Све наде које је Блумберг полагао у суперуторак распршиле су се као сапуница. Невероватна сума новца коју је уложио у своју кампању (више од 500 милиона долара) обезбедила је милијадеру и бившем градоначелнику Њујорка да тријумфује само у Америчкој Самои, која носи тек шест делегата.

Ипак, Блумберг је рекао да планира да остане у трци све до партијске конвенције у Милвокију у јулу.

Амерички председник Доналд Трамп није пропустио прилику да на Твитеру исмеје Блумберга.

"Највећи губитник вечери је несумњиво Мајкл Блумберг. Његови 'политички' консултанти су га извозали. Седамсто милиона долара бачено. Све што је за њих добио је надимак Мини Мајк и потпуно уништена репутација. Само тако, Мајк", написао је Трамп.

недеља, 04. август 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару