За вакцину против коронавируса потребно најмање годину дана

За ванредну ситуацију због коронавируса - у свету је још рано. То је закључак заседања Светске здравствене организације у Женеви. Медији преносе да је инфекција стигла у Европу и да је један путник хоспитализован са аеродрома у Лос Анђелесу. Вирус је потврђен и у Вијетнаму, Сингапуру и Саудијској Арабији.

Од коронавируса умрло је 25-оро, а око 600 људи је заражено. Кинеска кобра, врста отровнице, вероватно је извор новооткривеног корона вируса, тврде научници. Зато је пет кинеских градова стављено је у карантин. Карантин у Вухану, граду где је епидемија почела.

"Мислим да је изолација града стигла ‘мало прекасно‘", рекао је Луо Јунфеи, путник из Вухана.

Број жртава расте, Кина пријављује нове случајеве ширења вируса. На лечењу је око 100 људи са тешком клиничком сликом вируса, а 4.000 људи под медицинским надзором.

"Не проглашавамо ванредну ситуацију. Нећемо да погрешимо. Ово је хитна ситуација за Кину, али још увек није постала глобална. Светска здравствена организација сарађује са партнерима и прати ситуацију у Кини и другим угроженим земљама", истакао је др Педрос Адханом генерални директор Светске здравствене организације.

Коронавирус је потврђен у Америци, Јужној Кореји, Вијетнаму, Сингапуру, Саудијској Арабији, а сумња се да је стигао и у Шкотску. За вакцину ће бити потребно најмање годину дана, тврде стручњаци и додају да ће њен развој бити лакши него код болести као што су ебола или ХИВ.

И у Србији се предузимају све мере предострожности. Осим у Београду и на аеродрому у Нишу инсталирана је термовизијска камера.

"Детектују температуру путника, у овом тренутку према препоруци струке то је температура изнад 37.9 степени, имајући у виду све симптиоме који прате ову заразну болест сви су на ногама", навео је др Горан Стаменковић помоћник министра здравља.

Иако је ризик да се вирус појави мали, Србија има реагенсе за његово потврђивање, а инфективне клинике су спремне да збрину евентуално оболеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару