Изабрана нова Европска комисија

Европски парламент подржао је са 461 гласом "за", 157 гласова "против" и 89 оних који су се уздржали од гласања нови сазив Европске комисије.

Европски парламентраци су на пленаром заседању у Стразбуру гласали за давање мандата целом новом сазиву Европске комисије, укључујући и председницу Урсулу фон дер Лајен, шефа дипломатије ЕУ Жосепа Бореља и 25 номинованих комесара.

Тим Урсуле фон дер Лајен подржале су највеће политичке групе у Европском парламенту – Европска народна партија, Социјалдемократе и Либерали, док се група Зелених уздржала од гласања.

Претходно је председница Урсула фон дер Лајен представила Европском парламенту свој тим комесара, као и програм за наредних пет година рада Комисије.

Као први од фокуса нове Комисије Фон дер Лајенова је навела проширење ЕУ на Западни Балкан.

Она је, представљајући програм нове Европске комисије, поручила да врата ЕУ за Западни Балкан "остају отворена".

Додала је да је задовољна што ће искусне дипломате као што су нови шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи промовисати и штитити интересе ЕУ и подржати партнере ЕУ.

Изабрани чланови нове Европске комисије прошли су процедуру испитивања личних и професионалних способности неопходних за преузимање водећих улога у различитим областима политике ЕУ, као и проверу евентуалног постојања конфликта интереса.

У тиму Урсуле фон дер Лајен налазе се представници 27 држава чланица.

Велика Британија и поред законских обавеза и посебног договора у оквиру преговора о Брегзиту није именовала свог кандидата за европског комесара.

Новоизабрана председница Европске комисије захвалила је одлазећем председнику Жан Клоду Јункеру на доприносу јачању ЕУ и позвала на "нови почетак Европе".

"Ми смо спремни, још важније, Европа је спремна. Хајде да почнемо да радимо", закључила је Фон дер Лајенова.

Урсула фон дер Лајен каже да је нова Европска комисија "геополитичка" и да је родно балансирана са само једним мушким комесаром више него жена.

Европска комисија, са председницом Урсулом фон дер Лајен на челу, започеће свој петогодишњи мандат 1. децембра.

Крај мандата новог сазива Европске комисије предвиђен је за 31. октобар 2024. године.

Аеронаутички инжењер нови шеф дипломатије ЕУ

За новог високог представника за спољну политику и безбедност изабран је Жозеп Борељ. Рођен је 1947. године у селу Ла Побле де Сегур у Каталонији, у Шпанији. Студирао је у Станфорду и Паризу. Аеронаутички инжењер је, доктор економских наука и професор математике.

Има више од четири деценије радног искуства у политици Шпаније и ЕУ.

Члан је Социјалистичке партије Шпаније од 1970. Био је министар рада и саобраћаја у влади Фелипеа Гонзалеса.

Има искуства у раду европских институција, био је европосланик, затим и председник Европског парламента од 2004. до 2007, када га је заменио Ханс Герт Петеринг.

Прошле године изабран је за министра спољних послова у влади премијера Педра Санчеза.

Седамдесетдвогодишњи Каталонац је противник каталонског и косовског отцепљења, као и Брегзита, границе сматра ожиљцима које историја оставља на кожи земље.

Представљајући своје планове у оквиру спољне и безбедносне политике ЕУ за наредних пет година јасно ставио до знања да жели да се лично ангажује у региону, конкретно на дијалогу Београда и Приштине. Поручио је да ЕУ не може бити "геостратешка сила", уколико прво не реши проблем у свом напосредном окружењу.

Вархељи нови комесар ЕУ за проширење

Оливер Вархељи изабран је за новог комесара за суседство и проширење ЕУ, пошто претходни кандидат кога је предложила Мађарска, Ласло Трочањи није прошао Комитет за правне послове Европског парламента.

Долази из земље која се до сада у званичним изјавама залагала за улазак Србије у ЕУ пре 2025. године.

Вархељи (47) је правник који је претходно обављао функцију мађарског амбасадора при ЕУ.

Није члан ниједне странке мада је познато да подржава полтитику актуелне владе премијера Виктора Орбана.

Од 1998 до 2001. радио је у Миинистарству спољних послова Мађарске, да би потом све до 2006. године био при правној служби мисије те земље при ЕУ.

Накратко се вратио у домовину где је радио у Министарству правде, а затим је 2008. преузео дужност у Европској комисији у вези са заштитом власничких права у индустрији.

Од 2011. године поново је активан у дипломатији. Прво је обављао дужност заменика, да би потом постао шеф сталног представништва Мађарске у Бриселу. 

Tрећи мандат за Хана

Јоханес Хан изабаран изабран је за новог комесара зе буџет и администрацију. Хан је у првом мандату био европски комесар за регионани развој, у другом сазиву Европске комисије комесар за проширење и суседску политику.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару