"Хуавеј" највећа претња по безбедност САД?

Амерички председник Доналд Трумп потписао је уредбу о "националном ванредном стању" којом забрањује америчким телекомуникационим мрежама да купују од страних компанија опрему која је оцењена ризичном. Уредба даје овлашћења америчком министру трговине да забрањује трансакције које представљају неприхватљив ризик за националну сигурност. Агенције оцењују: Трамп је наредбом отворио пут да се америчким компанијама забрани пословање са кинеским гигантом "Хуавејем".

Према саопштењу Беле куће, циљ уредбе је да се Америка заштити од страних противника који намерно стварају и све више злоупотребљавају недостатке у информационо-телекомуникационој инфраструктури и услугама.

Иако се у уредби не спомиње директно кинески "Хуавеј", трећи по величини произвођач паметних телефона у свету, медији и пословни свет сматрају да се забрана односи првенствено на ту компанију.

"Имамо малу свађу са Кином јер се већ деценијама не понашају фер. Ово је требало да буде урађено одавно. То ћемо све решити сада, и мислим да ће се за нас добро завршити", сматра Доналд Трамп.

Америчко министарство трговине је "Хуавеј" додало на своју "листу ентитета" којима је забрањено да набављају америчку технологију без одобрења Вашингтона, што би могло нанети велике штете кинеској компанији. "Хуавеј" се помиње и у Немачкој.

"Став Немачке је да све компаније које желе код нас да учествују на великим тендерима за мрежу 5-Г морају да испуне одређене критеријуме које је поставила влада. То се односи и на компанију ‘Хуавеј'", напомиње немачка канцеларка Ангела Меркел.

Кина негира оптужбе 

Америка, али и неколико других земаља, већ неко време сумњају да Кина жели да искористи "Хуавејеве" уређаје за шпијунирање, што кинеска страна упорно негира, тврдећи да ће рестрикције само наштетити америчким потрошачима и предузећима.

"Од свих наших извозника захтевамо да се строго придржавају закона и прописа земаља у које извозе, и да поштују све обавезе Кине у контроли извозних производа. Одлучно се противимо да се национална безбедност користи као маска за ограничење увоза производа из Кине", истиче Лу Канг из Министарства спољних послова.

Ипак, америчке власти оптужују "Хуавеј" да покушава да украде пословне тајне од западних партнера и да тако на превару заобиђе санкције које су Сједињене Државе увеле Ирану, због чега су подигле оптужницу против кинеске компаније, али и против њене потпредседнице и ћерке оснивача компаније.

"Хуавеј" је у више наврата негирао те наводе. Осим тога, председник кинеског гиганта изјављује да је компанија спремна да са свим владама потпише споразуме о нешпијунирању.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару