Случај Асанж, затвор после седам година верности

Оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу прети изручење Сједињеним Државама и пет година затвора, након што му је Еквадор јуче одузео азил а лондонска полиција га муњевито ухапсила, пише "Гардијан". Готово цео свет дебатује о том случају.

Џулијан Асанж, иначе држављанин Аустралије, примиће конзуларну помоћ, али без неког "посебног третмана", рекао је премијер те земље Скот Морисон.

Гардијан пише да је шефица дипломатије Аустралије Мариса Пејн потврдила да се слаже са тим да се не може омогућити екстрадиција земљи у којој се оптужени може суочити са смртном казном.

"Aустралија је у потпуности против смртне казне и то је њена недвосмислена позиција. Екстрадиција је ствар између САД и Велике Британије", напомиње министарка спољних послова.

После 2.487 дана у Амбасади Еквадора у Лондону, 47-годишњи Асанж је ухапшен након што му је та латиноамеричка земља одузела азил. 

Након вишечасовног испитивања у седишту британске полиције, Асанж је окривљен због тога што је одбио да се преда и због тога му прети 12 месеци иза решетака у Уједињеном Краљевству.

Дебата о Асанжу 

Хапшење je покренуло дебату о Асанжовој будућности и могућој екстрадицији. Док британска влада истиче да "нико није изнад закона", Лабуристичка партија и цивилне организације осуђују захтев САД за екстрадицију.

Taко је лидер лабуриста Џереми Корбин позвао власти да не изруче Асанжа Америци због откривања доказа о злочинима у Ираку и Авганистану. 

У међувремену се огласио и амерички председник Доналд Трамп, који је рекао да "не зна ништа о Викиликсу" јер га се, каже, та ствар не тиче.

Трамп је, подсећа Гардијан, током финала кампање за изборе 2016. укупно 164 пута споменуо Викиликс.

Његова противница на тим изборима Хилари Клинтон сматра да Асанж треба да одговара "за оно што је урадио".

Интерполова потерница за Асанжом расписана је 30. новембра 2010. године, а 7. децембра Британци су га ухапсили на основу захтева Шведске. У тој земљи он је оптужен због наводних преступа сексуалне природе.

Од 2012. налазио се у Амбасади Еквадора у Лондону.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару