Расте број европских земаља које признају Гваида за председника

Десет европских земаља признало је опозиционог лидера Хуана Гваида за привременог председника Венецуеле и позвало га да распише нове председничке изборе. Немачка, Шпанија, Француска, Шведска, Велика Британија, Данска, Литванија, Холандија,Аустрија и Португалија одлучиле су се на тај потез пошто је истекао рок од осам дана који су европске земље дале председнику Николасу Мадуру да распише нове председничке изборе, што је он одбио. 

Немачка канцеларка Ангела Меркел назвала је данас Гваида, током посете Јапану, "легитимним привремених председником", наводи АП. 

Француски председник Емануел Макрон саопштио је на Твитеру да Француска признаје председника парламента Хуана Гваида као привременог председника док се не одрзе нови избори. 

"Венецуеланци имају право да се слободно и демократски изразе. Француска признаје Гваида као привременог председника да спроведе изборни процес", навео је Макрон. 

Аустријски канцелар Себастијан Курц објавио је одлуку те земље да призна Гваида као привременог председника у поруци на Твитеру на шпанском језику, пошто је Мадуро игнорисао ултиматум да распише нове изборе. 

Курц је навео да Гваидо има пуну подршку Аустрије у напорима да поново успостави демократију у Венецуели. 

Холандски министар спољних послова Штеф Блок рекао је да и та земља признаје Гваида као привеменог председника. 

"Период од осам дана за расписивање демократских и транспаретних избора у Венецуели данас је истекао. Желимо слобода и демократија да се врате у Венецуелу што је пре могуће", поручио је Блок на Твитеру. 

Дански министар спољних послова Андерс Самуелсон навео је на Твитеру да и његова земља признаје Гваида као привременог председника док се не одрже слободни и демократски избори.

Он је, уочи састанка са шефовима дипломатија ЕУ у Бриселу, истакао да поздравља сличне изјаве кључних партнера из ЕУ, најавивши да "следи важно саопштење ЕУ", преноси Ројтерс

ЕУ види Гваида као легитимног привременог председника

Шведска министарка спољних послова Маргот Валстром рекла је да Европска унија види Гваида као легитимног привременог председника Венецуеле. 

"У актуелној ситуацији, ми подржавамо и сматрамо Гваида легитимном привременим председником", рекла је Валстромова за шведски радио. 

Валстромова је истакла да је ЕУ, која би требало да касније данас објави саопштење, уједињена у одбацивању резултата прошлогодишњих избора и увођењу нових санкција, када то буде било прикладно. 

Шеф британске дипломатије Џереми Хант истакао је да Мадуро није расписао председничке изборе у датом року од осам дана. 

"Тако да Британија, заједно са европским савезницима, признаје Гваида као привременог уставног председника док не буду одржани веродостојни избори", навео је Хант на Твитеру. 

Гваида као привременог председника Венецуеле признао је и шпански премијер Педро Санчез, наводећи да су тој земљи потребни слободни и фер избори "што је пре могуће".

"Признајем председника венецуеланске скупштине, господина Хуана Гваида, као привременог председника Венецуеле", рекао је Санчес. 

Министар спољних послова Португалије Аугусто Сантош Силва рекао је да у Венецуели око милион становника има пасош неке европске земље. Неке европске земље које подржавају Гваида оформиле су Међународну контакт групу осам европских и четири латиноамеричке државе чији је циљ решавање кризе у Венецуели а први састанак биће одржан у Уругвају у четвртак.

САД желе да врате време марионетских влада 

Председник Венецуеле Николас Мадуро остаје непоколебљив пред притисцима Европске уније и оптужује САД да припремају пуч у његовој земљи.

Мадуро је поводом захтева неких европских земаља да препусти власт лидеру опозиције Хуану Гваиду у интервјуу за шпански ТВ канал Секста, које је емитован у недељу увече, изјавио да "не прихвата ултиматуме ни од кога", јавља АП.

Трампова администрација је такође подржала Гваида када се прогласио за привременог председника, 23. јануара.

Док су Француска, Немачка, Шпанија и друге чланице ЕУ признале Хуана Гваида за привременог председника Венецуеле, Русија и Грчка подржале су Николаса Мадура.

Русија, која подржава Мадура, оптужила је ЕУ да се меша у унутрашњу политику Венецуеле, преноси Би-Би-Си.

Друге чланице ЕУ, попут Грчке, подржале су Мадура. Владајућа левичарска партија Сириза у саопштењу наводи да подржава "законитог председника Венецуеле, Николаса Мадура".

Италијанска влада састављена од Покрета пет звездица и десничарске Лиге подељена је поводом овог питања.

Мадуро је одговарајући на рок који му је ЕУ поставила изјавио: "Ми не прихватамо ултиматуме ни од кога. То је као да сам ја рекао Европској унији дајем вам недељу дана да признате Републику Каталонију, а ако то не урадите, предузећемо мере''. Не, међународна политика се не може базирати на ултматумима. То је било у доба империја и колонија."

Упитан да ли би криза у Венецуели могла да пређе у грађански рат, изјавио је да нико не може са сигурношћу одговорити на то питање и да "све зависи од северног царства (САД) и њихових западних савезника".

Председник Трамп изјавио је да употреба силе остаје опција, након чега га је Мадуро упозорио да ризикује да се понови Вијетнам.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару