Руски новинар убијен у Кијеву

Аркадиј Бапченко, за ког медији наводе да је био критичар Кремља, убијен је из ватреног оружја у Кијеву, пренео је "Тас". Русија тражи да украјинске власти уложе максималан напор у истрази убиства.

Агенцији je у украјинској полицији потврђено да је Бапченко преминуо од последица прострелних рана.

Како преноси Тас, Министарство унутрашњих послова Украјине је навело да је у центру Кијева рањен држављанин Руске Федерације, који је био 1977. годиште.

"Од задобијених рана он је преминуо у колима Хитне помоћи. Настрадали је водитељ на једној од телевизија", наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова Украјине.

За сада се не може са сигурношћу утврдити где је Бапченко убијен. Тас јавља да је он убијен недалеко од своје куће у Кијеву, док РТ пише да је тело пронашла Бапченкова супруга у њиховом стану. 

"Полиција верује да су могући мотиви убиства Бапченкове новинарске активности, али истраживаћемо и остале могућности", рекао је шеф кијевске полиције за Интерфакс, преноси РТ.

Полиција је одмах искључила могућност да је реч о самоубиству, додаје РТ. 

Бапченкова супруга не може да буде саслушана до даљег "због стања шока", навео је шеф украјинске полиције.

Украјинска агенција Укринформ је такође пренела вест да је убијен Бапченко позивајући се на поруку на Твитеру једног од посланика украјинског парламента.

Десет сати пре информације о убиству Бапченко је написао да му је "данас 2. рођендан" јер је на тај дан пре четири године могао да погине у хеликоптеру, обореном у планини Карачу, али да није примљен на тај лет, јер више није било места у летелици.

Радио је као војни дописник у Московском комсомолцу, за Нову газету, сарађивао је са Првим каналом руске ТВ, а извештавао је током сукоба између Грузије и Јужне Осетије.

У Кијеву је водио програм "Прајм. Бапченко" на каналу АТР.

Како се наводи, руски новинар је завршио права, а у два наврата се борио у Чеченији, где је и започео своју каријеру писања.

Руски МСП: Кијев да уложи максималан напор у истрази

Министарство спољних послова Русије тражи од украјинских власти да уложи максималан напор како би било истражено убиство руског новинара.

"Рачунамо, такође, да ће одговарајуће међународне инстанце контролисати ток истаге", наводе у руском МСП, преноси Тас.

У Министарству наводе да ниво физичког насиља и убистава према новинарима у Украјини непрекидно расте, а да истраге не доводе до кажњавања починилаца.

"Крвави злочини и потпуна некажњивост постали су рутина за кијевски режим", наводе у Министарству.

Истовремено, Руски истражни комитет започео је кривични поступак у вези са убиством Бапченка, изјавила је портпаролка комитета Светлана Петренко агенцији Тас.

Петренкова је навела да је неколико руских држављана убијено у Украјини последњих година. 

Руски истражни комитет неће игнорисати бруталне злочине против руских држављана, истакла је Петренкова.

Западни медији: Бапченко био оштар критичар Кремља

Према писањима западних медија, Аркадиј Бапченко је био оштар критичар Кремља, а АП наводи да су неки његови текстови и постови наилазили на осуду великог броја Руса.

АП наводи да је Бапченко био велики критичар политике Кремља последњих година, а да је у једном од текстова навео и да му није жао чланова руског војног хора "Александров" и других званичника који су погинули када се авион "тупољев Ту-154" срушио у Црно море на лету из Сочија у Сирију у децембру 2016.

Неки су након тога позивали да се Бапченку одузме руско држављанство, наводи америчка агенција која пише да је он у својим текстовима последњих година критиковао одлуку о припајању Крима Русији, подршку Русије проруским активистима у Украјини и руске акције у Сирији.

Западни медији, позивајући се на полицијске званичнике из Украјине, наводе да је његов рад највероватније био разлог убиства, а Индепендент пише да се сматра да је Бапченково критичко извештавање о сукобима у Украјини и Сирији допринело његовом убиству.

Би-Би-Си пише да је он на свом Фејсбук налогу описивао Русију као "агресора", а да је након пада руског војног авиона 2016, почео да прима претње смрћу, што га је приморало да напусти "земљу у којој се више не осећа безбедним".

Бапченко је, како се даље наводи, писао за велики број различитих медија међу којима и за Би-Би-Си, извештавајући са лица места на истоку Украјине 2014. када је оборен украјински војни хеликоптер.

Руски Интерфакс такође наводи да је он отишао из Русије због претњи, а да је након тога живео у Прагу, Израелу, а затим Кијеву.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару