Израелски амбасадор у Русији позван на разговор

Руско Министарство спољних послова позвало је амбасадора Израела на разговор пошто су у ноћи између четвртка и петка израелске ваздухопловне снаге напале Сирију, наведено је у саопштењу, а израелски МСП је то потврдио.

Амбасадор Гари Корен разговарао је са замеником руског шефа дипломатије Михаилом Богдановим о најновијем развоју догађаја у Сирији, наводи се у саопштењу руског министарства, кoje су пренели израелски медији.

Исти извори наводе да се то ретко дешава након акција израелске авијације у Сирији. Откако су руске снаге ушле у Сирију пре две године било је више напада који су приписани Израелу, али ни у једном случају се није тражило објашњење од израелског изасланика у Москви, наводи израелски лист Хаарец.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у међувремену објавио кратак одговор на догађаје у тој суседној земљи, рекавши да ће Израел наставити да спречава испоруке оружја из Сирије либанском Хезболаху.

"Када идентификујемо покушаје трансфера унапређеног оружја Хезболаху и имамо обавештајну информацију и оперативни план, ми делујемо да то спречимо. То је оно што се десило и то је оно што ће се десити", рекао је Нетанјаху.

Израелски министар Јисрал Кац задужен за обавештајне послове изјавио је за Канал 10 да Израел није унапред обавестио Русију о ваздушним ударима. Невео је да су удари изведени након покушаја сиријског председника Башара ел Асада да измени правила игре у односу на Израел.

Нетанјаху је прошле недеље посетио Москву и разговарао с руским председником Владимиром Путином о ситуацији у Сирији, нагласивши да се Израел не противи политичком договору о окончању грађанског рата у Сирији све док не укључује стално присуство Ирана и других Асадових савезника, попут шиитског Хезболаха у тој земљи.

Сиријска војска је раније данас саопштила да је оборила један од четири израелска борбена авиона који су прошле ноћи напали територију Сирије, што је Израел порекао.

Израелска војска је прва рекла да су њени ратни авиони напали неколико мета у Сирији и да је та земља узвратила испаљивањем противавионских ракета од којих је једна пресретнута.

Израелски медији су навели да је ту ракету пресрео израелски систем противракетне одбране "ероу" северно од Јерусалима. Такође је наведено да је ово најозбиљнији инцидент између две суседне земље које су технички још у рату од почетка сиријског грађанског сукоба, који траје већ шест година.

Израелска војска је рекла да су се авиони већ вратили у израелски ваздушни простор, када је Сирија испалила противавионске ракете. Сиријска војска је прецизирала да је Израел циљао место крај Палмире и запретила да ће се осветити "директно свим средствима које има на располагању", пренео је израелски лист Хаарец.

У саопштењу Дамаска израелски авиони се оптужују за улазак у њен ваздушни простор из Либана и напад на земљу "у знак подршке терористичкој организацији Исламска држава".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи