Папа Фрања: Преобраћање православаца је велики грех

Католици не смеју да покушавају да преобрате православце, поручио је папа Фрања у Тбилисију, где је одржао мису на претежно празном стадиону.

Поглавар Римокатоличке цркве је приликом сусрета с представницима католичке заједнице у Грузији позвао да се историјске поделе у хришћанству залече стрпљењем, поверењем и дијалогом, јављају агенције.

Папа је, обративши се католичким свештеницима и монасима након мисе коју је одржао у Тбилисију, рекао да је покушај насилног врбовања верника "велики грех против екуменизма" и поручио да не смеју покушавати да преобрате православце, јер су то "браћа и сестре католика".

"Хришћанска нада даје нам подстрек да верујемо да разлике могу бити изглађене, а препреке уклоњене; подстиче нас да никада не пропустимо прилике за сусрет и дијалог, да заштитимо и заједно побољшамо оно што већ постоји", поручио је папа.

Врховни поглавар Римокатоличке цркве истакао је и да је брак нешто најлепше што је Бог створио, а да они који падну у искушење да почине прељубу - треба одмах да затраже помоћ.

Напори папе Фрање да побољша односе са Грузијском православном црквом претрпели су јавни неуспех након што је патријаршија одлучила да не пошаље званичну делегацију на његову мису и поновила да православни верници не могу да учествују на католичким службама, наводи АП.

Папа је, ипак, наставио са реализацијом своје агенде, молећи се заједно са православним патријархом Илијом Другим, након што су заједно упалили свећу.

Данас је око 100 чланова радикалне групе Унија православних родитеља протестовало испред стадиона где је папа држао мису, којој је присуствовало само 3.000 људи, док стадион може да прими 27.000 људи.

Папа Фрања је у петак увече допутовао у Грузију, где су га дочекали председник Гиорги Маргвелашвили и поглавар Грузијске православне цркве, партијарх Илија Други.

Грузија је већински православна земља. Према подацима Ватикана, у њој живи 112.000 католика, или 2,5 посто од укупног становништва.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи