Одобрено ванредно стaње у Турској, широка овлашћења за Ердогана

Турски парламент одобрио је тромесечно ванредно стање и свеобухватна овлашћења председнику Реџепу Тајипу Ердогану после неуспелог покушаја војног пуча. Заменик турског премијера Нуман Куртулмус најавио је да ће Турска следити пример Француске и након увођења ванредног стања привремено суспендовати примену Европске конвенције о људским правима.

Од 550 посланика парламента Турске, 356 је гласало за одобрење тромесечног ванредног стања широм Турске, док је 115 био против.

Владајућа Странка правде и развоја, коју је основао Ердоган а на власти је од 2002. године, у парламенту има већину од 317 посланика.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је синоћ прогласио тромесечно ванредно стање услед прошлонедељног неуспелог војног пуча и истакао да ће то омогућити властима да ефикасније раде на извођењу одговорних за пуч пред лице правде, пренео је Ројтерс.

Француска је увела ванредно стање након терористичких напада у новембру прошле године, кад су исламисти у Паризу убили 130 људи.

Заменик турског премијера Куртулмус је у изјави за турску телевизију НТВ рекао раније да би званична Анкара могла да укине ванредно стање већ за месец или месец и по.

Додао је да је током покушаја војног пуча било "структурних и индивидуалних" обавештајних пропуста и да је у току рад на реорганизацији војске, пренела је НТВ.

Савет Европе је саопштио вечерас да су турске власти обавестиле генералног секретара те организације Торбјорна Јагланда да ће због ванредног стања суспендовати Европску конвенцију о људским правима.

Суспендовање Конвенције у време јавне опасности која прети нацији предвиђено је чланом 15 Конвенције, што су и друге земље чланице СЕ чиниле у прошлости, наводи се у саопштењу.

СЕ наводи да се према члану 15 суспензија не може односити на део Европске конвенције о праву на живот (члан 2), забрану нехуманог и понижавајућег поступања или кажњавања (члан 3), забрану ропства (члан 4) и забрану кажњавања мимо закона (члан 7).

"Важно је напоменути да ће Европска конвенција о људским правима наставити да се примењује у Турској, где ће се влада позвати на члан 15 како би суспендовала Конвенцију у појединачним случајевима", саопштено је из СЕ.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за проширење и добросуседску политику Јоханес Хан позвали су Турску да поштује владавину закона, људска права и основне слободе након неуспелог пуча у тој земљи.

У саопштењу из Брисела Могерини и Хан су навели да су спроведене мере у просвети, судству и медијима "неприхватљиве", јавио је Ројтерс.

Истовремено, САД су позвале турску владу да очува демократске институције након неуспелог пуча, додајући да ће међународна заједница "мотрити" шта се догађа у Турској, која је чланица НАТО, саопштила је Бела кућа.

Како се наводи, Европски суд за људска права одлучиће да ли захтев испуњава критеријуме из Конвенције, нарочито критеријуме о пропорционалности предузетих мера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару