Џонсон: Британија ће задржати водећу улогу у Европи

Нови британски министар спољних послова и један од главних заговорника изласка Британије из ЕУ Борис Џонсон поручио је да ће Британија наставити да "игра водећу улогу у Европи".

Џонсон је ту поруку упутио у Бриселу, приликом свог првог састанка са колегама из ЕУ, преноси АФП.

"Морамо да спроведемо у дело вољу народа и изађемо из ЕУ, али ни у ком случају нећемо одустати од наше водеће улоге у Европи", рекао је новинарима нови шеф британске дипломатије.

Џонсон, који је разгневио званичнике ЕУ уочи прошломесечног британског референдума о даљем чланству упоредивши амбиције Уније ка ближој интеграцији са тежњама Адолфа Хитлера, каже да је синоћ имао "веома добре разговоре" са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

"Веома се радујем састанку са колегама", додао је Џонсон.

Амерички државни секретар Џон Кери, који је такође учествовао на састанку са министрима спољних послова ЕУ, рекао је да је Џонсон својим колегама изнео намеру Британије да остане "кључна компонента" Европе.

Кери ће касније данас посетити Лондон у покушају да реафирмише заједничку историју и вредности Британије и САД које, како је казао, гласање о Брегзиту није променило, наводи француска агенција.

Џонсон је био кључни актер референдума одржаног 23. јуна у Британији, а његово именовање прошле недеље на чело дипломатије пренеразило је многе у Европи. Француски министар спољних послова Жан Марк Еро чак је оптужио Џонсона да је лагао гласаче током кампање.

Еро је данас, уочи почетка састанка у Бриселу, рекао да је имао "искрен и користан" телефонски разговор са Џонсоном током викенда.

"Много тога треба радити заједно са Британијом. Увек ћу разговарати са Борисом Џонсоном са највећом искреношћу, мислим да тако треба да наставимо", рекао је Еро, поновивши позив Британији да што пре отпочне преговоре о изласку из ЕУ и оконча неизвесност.

Министар одустао од уносне колумне

Нови шеф британске дипломатије одустао је од своје уносне новинске колумне у листу Дејли телеграф, коју је годинама користио да би исмевао светске лидере, јављају британски медији.

Џонсон је био плаћен 300.000 евра годишње за недељну колумну, коју је писао читавих осам година, колико је провео на месту градоначелника Лондона, пренео је АФП.

Француска агенција оцењује да је Џонсон користио колумну да би исказао свој бритки ум, али су му се неке од критика из тих текстова, попут оне кад је кандидаткињу за председника САД Хилари Клинтон упоредио са "садистичком медицинском сестром", обиле о главу прошле недеље кад је постао британски министар спољних послова.

Нова британска премијерка Тереза Меј, која је преузела дужност након референдума на којем су Британци 23. јуна подржали Брегзит, шокирала је светске лидере кад је именовала гафовима склоног Џонсона за шефа дипломатије.

На свом новом радном месту Џонсон ће бити плаћен 162.000 евра, укључујући око 90.000 евра које ће добијати као посланик британског парламента.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару