Ердоган плакао на сахрани пријатеља којег су убили пучисти

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган заплакао је током говора на сахрани свог пријатеља, који је погинуо током покушаја војног удара, приказале су турске телевизијске станице.

Менаџер Ердоганове кампање Ерол Олчак и његов 16-годишњи син Абдулах Тајип Олчак погинули су у петак увече кад су војници-пучисти отворили ватру на демонстранте на Босфорском мосту у Истанбулу, пренела је агенција АП.

Локални медији наводе да су се отац и син налазили на мосту како би протестовали против пуча који је покренуо део војске.

Реџеп Тајип Ердоган је, у обраћању пред више стотина окупљених на сахрани, који су узвикивали Алаху Акбар (Бог је највећи), рекао: "Ерол је био мој стари пријатељ".

Председник Турске је затим, грцајући у сузама навео: "Не могу даље да говорим. Саучешће нашем народу. Нека Бог буде милостив према нашим душама."

Олчак је сарађивао са Ердоганом и владајућом Партијом правде и развоја (АКП), а турски медији су га сматрали главним човеком Ердоганове председничке кампање 2014. године.

Ердоган je данас наговестио да би после неуспелог покушаја војног пуча Турска могла поново да уведе смртну казну и да ће влада на ту тему разговарати са опозиционим странкама.

Обраћајући се испред своје куће у Истанбулу групи присталица који су затражили увођење смртне казне, Ердоган је одговорио: "Не можемо да игноришемо тај захтев", пренео је Ројтерс.

"У демократији народ добије све што тражи", поручио је Ердоган.

У Турској од 1984. године ниједан затвореник није погубљен, а та земља 2004. године укинула је и званично смртну казну у складу са критеријумима за прикључење Европској унији.

Ердоган је, такође, позвао своје присталице да до петка на улицама и трговима наставе са протестима против покушаја пуча, истичући да претња против њега није сасвим елиминисана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару