Јилдирим: Неће бити "Судњег дана" за цивиле и новинаре који су подржали пуч

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је у националном парламенту да ће сарадња између политичких странака у Турској забележити "нови почетак" након пропалог покушаја пуча у земљи.

Јилдирим је рекао да ће обично међусобно подељене четири главне турске странке моћи да пронађу заједнички језик, јавља Ројтерс

Турски премијер је такође истакао да завереници у пучу нису били војници већ терористи који су за мету имали парламент.

Јилдирим је обећао и да неће бити "Судњег дана" за цивиле и новинаре који су на овај или онај начин подржали покушај преврата.

"Претпостављам да су људи који подржавају терористе и сепаратисте, без обзира на своје позиције, сви познати и према њима ће се одмах предузети мере", изјавио је премијер Турске.

Истовремено, одговарајући на питање да ли ће власти процесуирати оне међу цивилима који су подржали пуч, укључујући и новинаре, Јилдирим је истакао да "због ситуације која је постојала за време преврата, многи новинари нису могли да се снађу", пренео је Спутњик.

"То није лако питање. И сада није Судњи дан, да би се свима судило. Позивам све на јединство, старе и младе, жене и децу, на јединство свих под националном заставом", рекао је шеф турске владе.

Он је додао да се у овом тренутку "процењује учешће свих завереника у покушају државног преврата".

Јилдрим је рекао да ће се 15. јул памтити као "прослава демократије", када су организатори покушаја пуча против народа доживели пораз.

Лидер главне опозиционе странке у Турској Кемал Киличардоглу подсетио је посланике да је Турској потребна већа демократија, наводећи да је покушај пуча показао значај слободе говора.

Киличардоглу је рекао да су јучерашњи догађаји ујединили власт и опозицију у заједничком циљу, у посвећености републици и демократији.

Он је подсетио да "демократија није владавина оних који су на власти, већ владавина права".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару