Суд у Хагу: Кина нема историјско право на Јужно кинеско море

Пекинг нема правни основ за полагање "историјских права" на острва у Јужном кинеском мору, закључио је Стални арбитражни суд у Хагу, у пресуди о спору између Филипина и Кине у вези са територијалним правима у Јужном кинеском мору.

"Трибунал је закључио да не постоји правна основа да Кина полаже историјска права на морске области у оквиру такозване 'линије девет цртица'", саопштио је суд.

Пресуда је донета у случају који су покренули Филипини оспоривши позицију Кине, која своје захтеве заснива на нејасно дефинисаној "линији девет цртица" нађеној на кинеској мапи из 1940. година, док Филипини и други њени суседи оспоравају те тврдње.

Међународни суд је установио и да је Кина прекршила суверена права Филипина у ексклузивној економској зони те земље у Јужном кинеском мору, мешајући се у филипинске рибарске активности и истраживање нафте, градећи вештачка острва и не спречавајући кинеске рибаре да лове рибу у тој зони, јавио је АФП. 

Судије су утврдиле да су кинеске полицијске патроле ризиковале судар са филипинским рибарским бродовима у деловима мора богатог енергентима, минералима и рибом, и да је Кина изазвала неотклоњиву штету на коралним стенама током грађевинских радова. 

Филипини су поздравили одлуку суда и позвали на уздржаност у реаговању на судску одлуку.

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је поводом пресуде да је Кина посвећена одржавању мира и стабилности у Јужном кинеском мору, али неће прихватити никакве ставове нити акције засноване на пресуди Сталног арбитражног суда (ПЦА) у Хагу. 

Кинеска агенција Синхуа јавила је, после објављивања пресуде, да Кина не прихвата и не признаје одлуку суда у Хагу.

"Ова пресуда је ништавна, неважећа и није обавезујућа", саопштило је Министарство спољних послова Кине на свом сајту, додавши да Пекинг не прихвата ниједан начин решавања спора који наметне трећа страна, нити било какво решење које се Кини намеће.

Пекинг је одбацио и могућност да брани свој став пред судом.

"Кинески територијални суверенитет и поморска права и интереси у Јужном кинеском мору ни под каквим околностима неће бити погођени оваквим пресудама. Кина се противи и никада неће прихватити ниједну тврдњу нити акцију засновану на оваквим пресудама", додаје се у саопштењу.

Бан позива обе стране на мирољубиво решавање спора

Генерални секретар УН Бан Кимун позива све заинтересоване стране да решавају спорове у Јужном кинеском мору на "мирољубив и пријатељски начин путем дијалога и у складу са међународним правом," саопштио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

"Важно је да се избегавају акције које би довеле до заоштравања тензије," рекао је Дижарик новинарима, пренео је Ројтерс.

Пекинг је изнео низ осуда уочи пресуде међународног трибунала о Јужном кинеском мору, где Кина полаже широка територијална права.

Током вишемесечног судског процеса, Пекинг је покушавао да дискредитује суд који ужива подршку УН, за који тврди да нема јурисдикцију у спору у који је укључено неколико земаља.

Кина тврди да има суверенитет над скоро свим стратешки кључним водама у овом мору, док истовремено територијална права на воде Јужног кинеског мора полажу и њени суседи у југоисточној Азији.

Да би ојачао своју позицију, Пекинг је брзо претворио гребене у вештачка острва на која могу да слећу војни авиони, а прошле недеље је одржао и војну вежбу између Парацелских острва и јужног кинеског острва Хајнан.

Коментатори кажу да је спорна територија, која обухвата три милиона квадратних километара водене површине, потенцијало жариште регионалног сукоба.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару