Хомосексуалцима у Француској дозвољено да донирају крв

Француска је званично дозволила хомосексуалцима да донирају крв и тако је укунула забрану која је била на снази више од 30 година, јавила је француска телевизија "24 Франц".

Организације за заштиту права хомосексуалаца поздравиле су потез француских власти, али многи изражавају забринутост због строгих услова за целибат хомосексуалних донора.

Француска министарка здравља Марисон Турен изјавила је у новембру, када је најавила укидање забране која је ступила на снагу 1983. године, убрзо по откривању вируса ХИВ, да је то "крај табуа и дискриминације".

"Добровољно давање крви је великодушан чин сваког грађанина, који не би смео да буде условљен сексуалном орјентацијом", рекла је Турен. Француска је 2002. године укинула забрану лезбејкама да донирају крв.

Активисти и групе за заштиту људских права у Француској поздравиле су укидање забране, које је било једно од предизборних обећања француског председника Франсоа Оланда у предизборној кампањи 2012. године.

Забрана је укинута три године пошто је социјалистичка влада "прогурала" легализацију хомосексуалних бракова, наводи Франце 24.
"Ово је добар знак, који показује да су хомосексуалци све мање стигматизовани и који је корак напред ка једнакости", казала је активисткиња Европске геј-лезбејске асоцијације (ИЛГА) Софи Ајен.

Активисти су критиковали чињеницу да ће хомосексуалци, који желе да постану добровољни даваоци крви, морати да се суздржавају од сексуалних односа 12 месеци пре давања крви и четири месеца пре донирања крвне плазме.

Према њиховим речима, наметање целибата у периоду од 12 месеци је предуго и нефер.

"Годину дана целибата је дуг период и вероватно ће због тога многи хомосексуалци одустати од добровољног давања крви", навела је Ајен, додајући да би четири месеца уздржавања од сексуалних односа био разумнији период.

Француска влада саопштила је да време трајања целибата пре добровољног давања крви може бити скраћено, ако студије покажу да је то оправдано.

Француски председник Франсоа Оланд обећао је бирачима у кампањи 2012. године да ће укинути забрану хомосексуалцима да донирају крв, док су Никола Саркози и Марин ле Пен били против укидања забране.

У Француској је у 2014. години 1,6 милиона људи добровољно дало крв, пошто је утврђено да нису носиоци крвно преносивих болести, укључујући сифилис, вирусни хепатитис Б и Ц, ХИВ и ХТВЛ.

Сваке године међу француским добровољним даваоцима открије се између 10 и 15 нових случајева ХИВ-а, што значи да је ризик од добијања вируса из заражене крви један у 3,5 милиона.

Последњи пацијент заразио се вирусом ХИВ-а током трансфрузије пре 13 година, наводи француска телевизија.

Француска национална здравствена агенција саопштила је да укидање забране геј мушкарцима да донирају крв може да створи 21.000 нових донора у Француској, што је скоро 37.000 донација годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару