Канадски премијер посетио разорен Форт Мекмари

Канађани још не могу да појме обим разарања који је преживео град Форт Мекмари, из којег је евакуисано више од 88.000 људи, рекао је канадски премијер Џастин Трудо током посете разореном граду.

"Мислим да Канађани још не схватају шта се десило. Знају да је био пожар. Сада почињу да чују дивне вести да је већи део града ипак спасен", истакао је Џастин Трудо, обраћајући се ватрогасцима и спасиоцима након лета хеликоптером над Форт Мекмаријем.

Трудо је пре тога хеликоптером обишао место несреће како би проценио штету коју је иза себе оставио разорни шумски пожар, пренела је агенција АП.

Званичници провинције Алберта саопштили су да планирају да се евакуисани грађани врате у своје куће у року од две недеље.

Премијер Канаде је рекао да, упркос томе што је пратио извештаје са лица места и видео телевизијске снимке, није био у потпуности свестан обима разарања све док није посетио погођену област.

"Грађани не схватају да гашење пожара није била случајност, нити је последица кише или престанка ветра, нити среће. То је последица фантастичне реакције људи попут вас. Оно што сте ви урадили да спасете ову заједницу и овај град је невероватно", поручио је премијер ватрогасцима.

Званичници Алберте наводе да је у пожару уништено 2.432 куће и зграде, 530 их је оштећено, а 25.000 спасено. Упркос томе што је пожар био дуг и јак, спасено је чак 85 до 90 одсто Форт Мекмарија, истичу локалне власти.

Више од 80.000 грађана Форт Мекмарија је 3. маја морало да напусти своје домове и евакуишу се, услег тога што је пожар напредовао кроз град.

Површина под пожаром је сада смањена на 2.410 квадратних километара. Пожар је преусмерен даље од града, а очекује се да ће горети још најмање неколико недеља.

Евакуисани грађани су почели да примају директну новчану помоћ од владе Алберте и канадског Црвеног крста.

Сваки грађаним ће примити по 1.250 канадских долара (973 америчка долара) од владе Алберте и по 600 канадских долара (467 америчких долара) од Црвеног крста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи