Бразил, Темерова влада најавила оштру борбу против кризе

Конзервативни привремени председник Бразила Мишел Темер, који је преузео функцију пошто је бразилски Сенат суспендовао левичарску председницу Дилму Русеф на 180 дана, најавио је оштру борбу против економске кризе.

Темер је, за бразилски недељник Епока, истакао да не може учинити чудо за две године, али ће учинити све да земљу врати на прави пут.

Новоименовани министар економије и некадашњи гувернер Централне банке Енрике Меирељеш навео је да ће приоритет нове владе бити смањење јавног дуга, за шта ће бити неопходне непопуларне мере као што су привремено повећање пореза и реформе прописа о раду.

Седма светска економија суочава се са озбиљном привредном рецесијом, падом бруто домаћег производа и порастом јавног дуга, а незапослено је око 11 милиона од 204 милиона Бразилаца.

Инфлација ће према процени Централне банке достићи стопу од 14,25 одсто, што угрожава стране инвестиције.

Шеф Темеровог кабинета и потенцијални премијер Елисеу Падиља оценио је да је Бразил погођен најтежом економском кризом у новијој историји и најавио оштру борбу против корупције.

Нова, конзервативна, десничарска влада нашла се на мети критика због расне и полне неједнакости пошто су први пут од увођења демократије сви чланови белци мушког пола, као и због укидања Министарства културе.

Темерову владу чиниће 24 министра којима је, поред расне, полне и политичке припадности, заједничко и то што је већина њих у сукобу са законом због корупције, али их то не спречава да најављују економске и друштвене промене, наводи агенција Франс прес.

Најмање тројица нових министара, међу којима и министар планирања Ромеро Жука, налазе се под истрагом због милионских проневера унутар државне нафтне компаније "Петробрас", док су два министра синови политичара умешаних у исту аферу.

Афера је изазвала протесте широм Бразила и продубила поделе у најмногољуднијој латиноамеричкој земљи, што је утицало и на пад популарности Дилме Русеф, иако се она не налази међу осумњиченима за аферу "Петробрас".

Суспендована левичарска председница, прва жена на челу Бразила, сматра да нова влада нема легитимитет јер није изабрана вољом грађана и најавила борбу за повратак на функцију.

Изгласавањем одлуке о покретању поступка опозива, Русефова је суспендована на 180 дана, односно до завршетка суђења због оптужби за манипулисање подацима о јавном дефициту и лажирање података о финансирању њене председничке кампање, а председничку функцију обављаће њен некадашњи савезник, подједнако непопуларан због скандала који потресају његову странку.

Русефова је оптужила политичке противнике за оркестрирану хајку против ње и потврдила да ће остати политички активна и наставити борбу за праведније друштво.

На функцији је својевремено наследила популарног лидера Радничке партије Луиша Игнасија Лула да Силву, чија је администрација између 2003. и 2010. године од Бразила начинила економско чудо и извукла око 40 милиона грађана те земље из зоне сиромаштва.

Левичарске владе у Јужној Америци, међу којима и Боливија, Венецуела и Куба, назвале су актуелну политичку ситуацију у Бразилу "државним ударом", што је бразилско Министарство спољних послова оштро демантовало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи