Праг дочекао Ноћне Вукове псовкама, Дечин уз захвалност

Мотоциклисти из најстаријег руског клуба Ноћни вукови напустили су Чешку. У пограничном граду Дечину дочекани су изразима захвалности за жртву 150.000 совјетских војника који су погинули ослобађајући Чехословачку крајем Другог светског рата. Ноћни вукови 9. маја завршавају своју патриотску вожњу Путевима победе тријумфалним кругом у Берлину.

Док их је у суботу чешка престоница Праг дочекала погрдним транспарентима, путоказом Москва је тамо, 2.000 километара, псовкама и дигнутим средњим прстом, у Дечину су их мештани топло дочекали, а неки су покушавали да изразе захвалност Црвеној армији за ослобођење од фашистичке окупације и на руском језику.

У Дечин је ноћне вукове позвао регионални лидер чешких владајућих социјалдемократа Јарослав Фолдина и заједно са њим је око 100 руских бајкера положило цвеће на локално гробље црвеноармејаца, а у почасну пратњу са ноћним вуковима до немачке границе кренули су и чешки мотоциклисти.

Док су се градске власти у Прагу и градоначелница Адријана Крначова дистанцирале од тријумфалног круга руских бајкера који уживају подршку Кремља и организују и патриотске вожње на Крим на Вацлавском тргу, Фолдина је одбио да у њиховој патриотској вожњи 6.000 километара од Москве до Берлина има ичег контроверзног.

"Поштују традицију зато што полажу цвеће на гробове палих црвеноармејаца. Посредно, а неки можда и директно, су уствари унуци људи који су овде ратовали. Немам са њима никакав проблем", казао је Фолдина дневнику Млада фронта Днес.

Фолдина је одбио да може бити проблематично да позива у Дечин Ноћне вукове који су растеривали проукрајинске демонстрације и залагали се за анексију Крима.

"У таквом случају не бих могао да се рукујем ни са ким ко се руковао са госпођом Олбрајт, шефицом америчке дипломатије од 1997. до 2001. године, која је учествовала у отимању Косова Србији. Корак ка дестабилизацији међународног права направио је НАТО и земље које су признале распад Југославије и пљачку Косова. То је био први корак. А Крим видим потпуно исто.

Границе Украјине биле су гарантоване међународним споразумом", казао је Фолдина.

Фолдина је критиковао и пољске власти за то што су одбиле да пусте главнину ноћних вукова на своју територију и у обилазак споменика и гробова совјетских војника и логор Аушвиц, па је тако 1. маја кренула само мања група ноћних вукова који су ушли из Калињинградске области, ноћни вукови са европским пасошима и солидарно пољски мотоциклисти.

"Погинуло је 600.000 совјетских војника да Пољаци уопште добију право да о нечем говоре. Требало би да се замисле. Али није забранила Пољска него пољске власти а ја ту правим стриктно разлику", казао је Фолдина.

Срдачном добродошлицом ноћни вукови су дочекани и где год су се појавили у Словачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи