Протести за и против ЕУ у Варшави, стотине хиљада људи на улицама

На улице Варшаве изашле су стотине хиљада Пољака на позив грађанског покрета Комитет за одбрану демократије и опозиције. Поручују властима да Пољаци јесу и биће увек у Европи и да неће дозволити ауторитарну власт једне странке. Истовремено, неколико улица даље, хиљаде радикалних националиста изашле су у поход против "диктатуре Брисела".

Парола "Јесмо и бићемо у Европи" постала је најмасовнији поход центром Варшаве у последњих пола године, откако Комитет за одбрану дeмократије и опозиције (КОД), опозиција и обични Пољаци демонстрирају против власти.

Варшавом је данас, под пољским и заставама Европске уније, уз скандирање "Европо, чекај, не бежи од нас", према речима градоначелнице пољске престонице Хане Гронкјевич Валц, корачало чак 240.000 Пољака.

Демонстрације за Пољску чврсто усидрену у ЕУ почеле су традиционалном Шумановом парадом у којој су више од 2.500 Варшављана предводили бивши председник Пољске Броњислав Коморовски и градоначелница Варшаве Хана Гронкјевич Валц, обоје из опозиционе либералне Грађанске платформе.

Шуманова парада спојила се затим са Походом за Европу у којем се појавио и пољски државни врх - премијерка Беата Шидло и председник Анджеј Дуда, али у виду две дрвене марионете у рукама велике лутке лидера владајуће конзервативне евроскептичне странке Право и Правда, Јарослава Качињског, који према свом нахођењу покреће обе марионете.

"Данас влада Права и Правде хоће да мења Устав па питамо: Какав хоћете Устав, какав хоћете поредак? Ако треба да се упише водећа улога једне партије, на то не пристајемо. Окретање леђа Европи - то је пут на исток. Не пристајемо да будемо иза гвоздене завесе. Јесмо и бићемо у Европи", рекао је уз бурне аплаузе лидер опозиционе Грађанске платформе, бивши шеф пољске дипломатије Гжегож Схетина.

"Право и Правда не поштује европске вредности. Уништава оно што смо градили четврт века. Пољска је 25 година била у европском брзом возу у вагону прве класе а за само пола године владе Права и Правде обрели смо се у теретном вагону", рекла је Камила Гашук Пихович из опозиционе странке Савремена.

Два и по километра дуга поворка Пољака који су изашли да бране чланство Пољске у ЕУ стигла је на Трг Пилсудског.

Власти су тим протестима парирале новим спотом који емитује пољска државна телевизија у којем је лидер владајућих конзервативаца Јарослав Качињски оптужио Пољаке који су изашли на улице и опозиционе политичаре са њима да су људи који су покушали да угрозе Пољаке прихватањем имиграната без икаквих ограничења.

Контрамарш организовали су данас и пољски радикални националисти под паролом "Храброст за Пољску" да охрабре пољску владу да изведе Пољску из ЕУ и супротстави се, како су казали организатори, диктатури Брисела.

"ЕУ је левичарско-либерална творевина, ефекат 1968. године и тих промена које су довеле Европу на ивицу катастрофе. Ми не желимо да учествујемо у тој катастрофи која се одиграва у мултикултурној западној Европи. Са инвазијом имиграната, инвазијом муслимана и расулом друштава", рекао је лидер екстремистичког Национално-радикалног блока Роберт Вињцки у чијем маршу се према проценама полиције окупило око 4.500 људи.

И радикални националисти у поворци су понели велику сатиричну лутку лидера Комитета за одбрану демократије Матеуша Кијовског, који већ месецима успева да изведе десетине хиљада Пољака на улице у Варшави и градовима широм Пољске да демонстрирају против ауторитарног стила нових евроскептичних конзервативних власти.

Центром Варшаве прошли су певајући верске песме са пољским заставама и распећем у рукама, поред транспарената којима су одбијали останак Пољске у ЕУ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи