Пожар у Канади не јењава, у опасности нове територије

Канадски званични страхују да би пожар великих размера који је захватио Форт Мекмари могао да се прошири на двоструко већу територију до краја дана, док се наставља евакуација становника из радничких кампова северно од тог града у Алберти познатог по нафтном песку.

Полиција и војска ће и данас надзирати конвој стотина возила са хиљадама расељених становника, а наставиће се и пребацивање евакуисаних авионом, наводи АП.

Дан након што је 8.000 људи напустило град у пламену, који почео да букти још у прошлу недељу, власти су јуче саопштиле да се до краја јучерашњег дана очекује евакуација још 5.500, док би данас требало да буде евакуисано још 4.000 њих.

Више од 80.000 људи било је приморано да напусти Форт Мекмари, који се налази у средишту канадског нафтног пешчаног подручја, где је ватрена стихија уништила 1.600 кућа и зграда.

Влада провинције Алберта, која је прогласила ванредно стање, саопштила је јуче да су се размере пожара увећале на око 1.000 квадратних километара, а за сада није пријављено да има мртвих или повређених.

Шеф службе за спречавање пожара у Алберти Чед Морисон рекао је да "постоји велика могућност да се размере пожара удвоструче" до краја данашњег дана.

Каже да очекује да ће се пожар проширити на удаљеније шумовите области североисточно од Форт Мекмарија.

Данас се очекују екстремно суви услови, са температуром од 27 Целзијусових степени, уз јаке ветрове, рекао је Морисон, додавши да колико год ресурса да се употреби, то неће бити довољно да се пожар угаси, већ да је потребна киша.

"У овој области није пала јака киша у последња два месеца. Ватра ће наставити да букти још дуго све док не падне осетнија киша", рекао је Морисон.

Канадски метеоролози прогнозирају 40 одсто шанси да сутра буде пљускова, док се, како је Морисон навео, у недељу и понедељак очекују хладнији услови.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи