Афера "Панамски папири": Узбуњивач први пут проговорио

Узбуњивач који стоји иза објављивања Панамских папира прекинуо је ћутање да би објаснио како су га неправде везане за оф-шор пореска уточишта навеле да обелодани документе адвокатске фирме "Мосак Фонсека".

Извор, чији идентитет и пол су и даље остали тајна, за лист Гардијан негирао је да је шпијун.

"Да буде јасно, ја не радим ни за једну владу нити обавештајну агенцију, било директно или по уговору и никада нисам. Мој став је у потпуности лични став", рекао је узбуњивач за британски лист.

Додаје да је објављивање 11,5 милиона докумената из панамске адвокатске фирме "Мосак Фонсека" покренуло "нову, охрабрујућу глобалну дебату", захваљујући томе што је међународни новински конзорцијум, који укључује и Гардијан, прошлог месеца покренуо читаву аферу.

Узбуњивач је навео да су фантомске компаније често повезане са кривичним делом прикривања пореза, али Панамски папири су без икакве сумње показали да, иако нису незаконите, фантомске компаније се користе да би извршиле низ озбиљних преступа.

Он каже да су велики медији пажњу усмеравали на скандале у вези са оним што је допуштено и легално у систему, а оно што је дозвољено је стварно скандалозно и мора бити промењено.

Извор који стоји иза Панамских папира контактирао је током прошле године немачког новинара Зидојче цајтунга, Бастијана Обермајера, а тај лист је податке које је добио, поделио са Међународним конзорцијумом истраживачких новинара из Вашингтона.

Узбуњивач је навео и да су неке од водећих медијских кућа којима су документи били понуђени одлучили да их не објаве, а чак ни "Викиликс" није одговорио на његове покушаје да их контактира.

Извор Гардијана говорио је критички и о владама због њиховог оштрог третмана према узбуњивачима, додајући да је Едвард Сноуден заслужио награду, а не да буде прогањан.

Узбуњивач је, мада оцењује да су званичне реакције на Панамске папире разочаравајуће, ипак оптимиста да ће у ери интернета и дигитализације нова револуција бити дигитализована, или је, како наводи, она можда већ и почела.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи