Португал предлaжe Гутереша за генералног секретара УН

Португалске власти ће подржати кандидатуру Антонија Гутереша, бившег премијера и високог комесара УН за избеглице yа место генералног секретара УН, саопштила је влада у Лисабону, јавиле су светске агенције.

"Влада ће предложити Гутереша за место генерланог секретара УН", изјавио је португалски премијер Антонио Коста и додао да је Гутереш "особа која је у најбољој позицији за ту функцију која захтева суочавање с бројним изазовима међународне заједнице".

Гутереш (66) je управо завршио мандат на челу УНХЦР-а који је водио од 2005. године. Био је премијер од 1995. до 2002. године. Гутереш, инжењер по струци, умерени је социјалиста, католик и проверопски je оријентисан. Признат је као особа с којом је могућ дијалог о разним питањима.

Садашњи генерални секретар УН Бан Кимун завршава свој други и последњи петогодишњи мандат крајем 2016. године.

Као могући кандидати за новог првог човека светске организације до сада су помињани представници из групе источноеверопских земаља која до сада није имала генералног секретара.

Као фаворите међу кандидатима за ту функцију, медији помињу генералну директорку Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско) Ирину Бокову, као и европску комесарку Кристалину Георгијеву, обе из Бугарске. Осим што долазе из групе источноевропских земаља, предност им је то што на челу УН до сада никада није била жена.

Словенија је предложила бившег председника Данила Тирка, а влада Црне Горе одлучила је да кандидује министра спољних послова Црне Горе Игора Лукшића, који ће у марту напустити функцију шефа дипломатије како би се посветио кандидатури.

Македонија је кандидовала свог бившег министра спољних послова и бившег председавајућег Генералне скупштине УН Срђана Керима а Хрватска бившу шефицу дипломатије Весну Пусић.

Као могући кандидати за место генералног секретара УН у медијима су раније спомињани и садашњи шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и један од његових претходника Јан Кубиш, али и бивши шеф српске дипломатије и бивши председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Генералног секретара УН именује Генерална скуштина УН на предлог Савета безбедности.

Да би неко постао кандидат мора најпре да добије званичну подршку своје државе која га формално предлаже за то место. У случају да Савет безбедности УН не може да се сагласи око једног кандидата, одлука остаје на Генералној скупштини УН иако око начина одлучивања у том случају постоје правне дилеме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи