Качињски извео 40.000 људи пред Уставни суд Пољске

Лидер владајуће евроскептичне странке Право и Правда, бивши премијер Јарослав Качињски извео је више од 40.000 Пољака у поход Варшавом и пред Уставни суд Пољске са намером да подрже нову конзервативну владу премијерке Беате Шидло и председника Анџеја Дуду и да бучно захтевају хитне ванредне измене састава Уставног суда.

Јарослав Качињски је са 40.000 Пољака изашао пред Уставни суд Пољске са циљем да се подржи нова конзервативна влада премијерке Беате Шидло и председника Анџеја Дуде.

Од петог Марша слободе и солидарности на годишњицу увођења ванредног стања у Пољској 13. децембра 1981. године конзервативци Качињског хтели су да одустану, јер су га протеклих година организовали док су били у опозицији као демонстрације против владе либералне Грађанске платформе.

Марш је ипак одржан пошто је у суботу око 50.000 Варшављана и хиљаде Пољака у другим великим градовима у организацији новог Комитета за одбрану демократије на улицама демонстрирало против председника и владе, за правну државу и бучно скандирало да је ту Варшава, а не Будимпешта премијера Виктора Орбана и да власти оставе Уставни суд на миру.

"Желимо добар Уставни суд, који ће заиста чувати Устав. Али то није Уставни суд у овом саставу", рекао је својим присталицама на крају марша Качињски, а Уставни суд је оптужио да као реликт прошлих власти настоји да саботира и подрива планове конзервативне владе да промени Пољску на боље.

Качињски је подсетио да је његова странка на парламентарним изборима 25. октобра однела тријумфалну победу и да има право да спроведе у Пољској реформе.

"Није њима стало до демократије већ не желе реформу државе коју спроводимо. Не желе да допусте да смањимо границу за одлазак у пензију, да људи старији од 70 година добију бесплатно лекове, да расту плате. Не желе да допусте да разбијемо ту банду. Да поправимо правосуђе", рекао је Качињски окупљеним присталицама.

Бивши премијер, који осим посланичке и функције лидера странке нема ниједну другу званичну, али премијерка Беата Шидло и председник Анџеј Дуда консултују са њим и ситније потезе, оптужио је Грађанску платформу да је за осам година на власти развила праву индустрију извлачења новца од грађана и да мора да се промени Уставни суд да то престане.

Уставни суд је, иначе, последња инстанца која може да коригује законе које усваја нови парламент пошто већину у оба дома имају конзервативци, а и шеф државе је изабран у мају као њихов кандидат.

Качињски је такође рекао да је његова странка патриотска, а да су против њених планова унуци и деца Пољака који током историје нису били родољуби а претходно је у четвртак ооптужио део пољског народа да носи у себи издајнички ген и да су гора сорта Пољака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару