"Без помоћи САД, Европа се неће успешно изборити с кризом"

На скупу "Америка пред изазовима: Спољни послови у 2016. и у будућности" речено је да је тренутна криза у Европи најгора од краја Другог светског рата. Зато САД морају да буду спремне да понуде пијатељском континенту додатне ресурсе, јер је без помоћи Америке успех Европе мало вероватан, поручено је са скупа.

Интензивирање борбе против Исламске државе је значајно за САД, те је потребно донети низ мера како би се повећала ефикасност без поновног слања америчких трупа у регион, речено је на тој панел дискусији у Вашингтону.

Бивши високи званичник Пентагона и потпредседник Центра за амерички прогрес (ЦАП) за националну безбедност и међународну политику Викрам Синг назвао је овај догађај "самитом тинк-тенкова", наведено је у саопштењу Центра за међународну сарадњу и одрживи развој.

У дискусији су учествовали бивши лидер већине у Сенату САД, а садашњи председник ЦАП-а Том Дешл, председник Чикашког савета за глобална питања и бивши амерички амбасадор при НАТО-у Иво Далдер, председник Центра за нову америчку безбедност и бивши спољнополитички саветник Џона Мекејна Ричард Фонтејн.

Учествовали су и извршни потпредседник Института Брукингс и бивши специјални изасланик САД за Блиски исток Мартин Индик, као и директорка ЦАП-а и Нира Танден, бивши високи званичник Клинтонове и Обамине администрације.

Сенатор Дашл је, како је наведено, говорио о императиву наставка америчког лидерства у овом добу, објашњавајући да се оно мора утврдити отпорношћу, иновацијама, спремношћу на сарадњу и ангажовањем.

Фонтејн је указао на значај који за Америку носи интензивирање борбе против ИД и истакао да скорашњи терористички напади у Паризу могу послужити као катализатор фокуса међународне заједнице на скорије проналажење решења за ситуацију у Сирији.

Далдер је поручио да је тренутна криза у Европи најгора од краја Другог светског рата, као и да Америка мора бити спремна да понуди додатне ресурсе Европи како би се изборила са свим проблемима.

"Без Америке, успех Европе је мало вероватан", закључио је Далдер. Објашњавајући улогу Русије на Блиском истоку, Далдер је говорио о руској жељи да задржи свој утицај у региону.

"За сада је подршка Асаду средство до тог циља", рекао је Далдер и додао да је успон ИД директна претњу руским безбедносним интересима, као и да је успостављање правог баланса између ових циљева кључно питање којим се Москва мора позабавити, а Вашингтон "научити да прихвати као реалност".

Утицај на америчку унутрашњу политику

Мартин Индик је превасходно говорио о Ирану, рекавши да је нуклеарни споразум уклонио регионалну трку у наоружању. Управо због тога је лакше фокусирати се на остале проблеме на Блиском истоку попут Исламске државе, рекао је Индик.

Нира Танден говорила је о значају збивања на Блиском истоку за унутрашњу политику у Америци, посебно нагласивши контекст председничке кампање која је у току.

"Тероризам утиче на политички дијалог на више начина. Америка нема други избор него да предводи својим сопственим примером. У противном, други ће чинити изборе за нас који ће свакако бити гори", нагласила је Танден.

Изразила је забринутост поводом "све мање могућности ослањања на Турску, као и све мање воље ове земље да игра конструктивну улогу", додавши притом да то представља изазов Америци у подстицању позитивних промена на Блиском истоку, наводи се у саопштењу ЦИРСД-а.

Панел дискусију су организовали Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), на чијем је челу Вук Јеремић, и Центар за амерички прогрес (ЦАП).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару