Џиралди: Турска ратује у Сирији због Курда, а не против ИД

Бивши званичник ЦИА и извршни директор Савета за национални интерес Филип Џиралди каже да турски председник Реџеп Тајип Ердоган не ратује у Сирији против Исламске државе, већ против сиријске владе због проблема са Курдима.

Џиралди је рекао да ће Курди узети 30 одсто територије Турске уколико формирају своју државу и додао да је то "Ердоганов кошмар", преноси Спутњик.

Бивши званичник ЦИА је истакао да је обарање руског бомбардера у Сирији био чин провокације који су оркестрирали турски високи званичници.

"Међутим, он (Ердоган) није могао да предвиди да га НАТО неће бранити и да ће Русија предузети одлучне узвратне мере. Сада покушава да крене корак уназад и говори да би желео да се инцидент никада није догодио. Али, он се догодио управо зато што је Ердоган то желео", наводи Џиралди.

Бивши званичник ЦИА осврнуо се на разлог зашто, према његовом мишљењу, САД жмуре када Анкара у Сирији следи своје интересе, што укључује и подршку терористима.

"Политика САД у Сирији је немогућа без Турске. САД је потребна база у Турској како би спроводила ваздушне ударе у Сирији", нагласио је Џиралди.

Такође, навео је да, и поред тога, Вашингтон није ништа урадио да побољша ситуацију, док је руски председник Владимир Путин "деловао прикладно".

"Он (Путин) је сигуран да је кључ за решавање конфликта подршка стабилним владама региона - Сирији и Ираку", рекао је Џиралди.

Бивши званичник ЦИА додао је и да су оптужбе о Ердогановој породици и трговању нафтом са ИД, а нарочито о његовом сину Билалу, тачне.

"Оптужбе су тачне. Нема ту тајни. Сви су видели камионе и новац којим је плаћана нафта. Иначе, Турска је исто радила и са Ираном док је био под санкцијама. Куповала је иранску нафту. Све операције је контролисао Ердоганов син", закључио је Џиралди.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару