Други круг регионалних избора у Француској

Французи гласају у другом кругу регионалних избора, који ће показати да ли десничарски Национални фронт може да претвори популарност у власт. Значајно већи одзив у другом кругу. Марин ле Пен очекује победу.

Одзив грађана у другом кругу регионалих избора у Француској до 17 сати износио је 50,54 одсто, саопштило је министарство унутрашњих послова.

То је значајно више него у првом кругу пре недељу дана, када је до 17 сати на биралишта изашло 43,01 одсто уписаних бирача, и више него у другом кругу регионалих избора 2010. године, када је у исто време одзив био 43,47 одсто.

Према пројекцијама агенција за испитивање јавног мњења, одзив ће до краја изборног процеса износити 57,5 одсто, што је за преко седам поена више него у првом изборном кругу, када је гласало 49,91 одсто грађана са правом гласа, преносе француски медији.

Данашњи избори су последњи у Француској пре председничких који ће се одржати 2017. године. Очекује се да њихов исход покаже да ли десничарски Национални фронт (ФН) може тренутну популарност да претвори у власт.

Ојачана страховима због избегличке кризе у Европи и терористичких напада Исламске државе прошлог месеца у Паризу, у којима је убијено 130 људи, партија Марин Ле Пен остварила је рекордно добар резултат у првом кругу избора прошле седмице.

Национални фронт је освојио између 27,2 и 30,8 процената гласова и на врху је листе у најмање шест од 13 региона. Та антиимиграциона, антиевропска странка, међутим, не може да рачуна да је сигуран победник ни у једном од 13 региона у данашњем другом кругу, наводи Ројтерс.

То ће у великој мери зависити од тога како ће се изјаснити левичарски гласачи, након што се Социјалистичка партија повукла из трке у два региона где је ФН најбоље рангирана - на северу где је Ле Пенова кандидат и на југоистоку где је кандидат њена нећака Марион Марешал-Ле Пен.

Та партија позвала је своје присталице да подрже конзервативце Николе Саркозија у та два региона како би спречили долазак ФН на власт, а анкете јавног мњења показују да би бирачи могли да се одазову том позиву.

Анкете ипак нису спроведене за све регионе, а неколико њих које су урађене, посебно на југоистоку, предвиђају мале разлике између кандидата.

Регионални избори су важан индикатор политичког расположења у Француској пре председничких избора 2017. године. Уколико десница у другом кругу успе да преузме контролу над регионима, имаће бољу базу за преузимање власти на националном нивоу.

У првом кругу регионалих избора, Републиканска партија десног центра бившег председника Саркозија, била је друга, а владајући социјалисти трећи.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару