Подршка Резолуцији о младима, миру и безбедности

Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер и директор Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) Михаел Георг Линк поздравили су усвајање прве Резолуције о младима, миру и безбедности у Савету безбедности Уједињених нација ове седмице.

Дачић, Занијер и Линк су позвали на већу заступљеност младих мушкараца и жена у мировним процесима и спречавању и решењу конфликата, посебно у јеку пораста радикализације према насиљу и насилном екстремизму међу младима, која може водити ка тероризму, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

"Давање овлашћења младима је кључно за генерисање ефективне контрапропаганде која охрабрује рањиве појединце да одбаце тероризам и у спречавању да семе нетолерације, радикализације и есктремизма узме корена у нашим друштвима", рекао је Дачић.

Дачић је поздравио прву резолуцију СБ УН о младима, миру и безбедности и подсетио на Декларацију о младима и безбедности која је једногласно усвојена на Министарском савету ОЕБС-а у Београду прошле седмице, а која "подвлачи улогу коју млади могу да имају у подршци државама учесницама на примени обавеза ОЕБС-а у све три димензије безбедносног концепта ове Организације".

Он је додао да је Србија као председавајући ОЕБС-у именовала првог Специјалног представника за младе и безбедност почетком ове године.

Генерални секретар ОЕБС-а Занијер је рекао да је повећање учешћа и ангажовања младих у доношењу одлука на свим нивоима, "кључно за напоре на спречавању и решавању конфликата, као и борби против насилног екстремизма и радикализације који води ка тероризму".

Занијер је истакао да се придружио Србији као председавајућем ОЕБС-у ове године у покретању кампање "ОЕБС уједињено у борби против насилног екстремизма" која је привукла готово четири милиона људи на друштвеним мрежама.

Директор ОДИХР Линк је истакао да "млади могу да имају кључну улогу у промовисању толеранције и универзалних људских права у оспоравању екстремистичких идеја које промовишу уништавање демократије и негацију људских права и суштинских слобода".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару