Сирија инкубатор нове генерације екстремиста

Сирија је постала најважнији глобални инкубатор нове генерације екстремиста, услед тога што је Исламска држава у последњих 18 месеци више него удвостручила број регрутованих страних бораца на чак 31.000, истиче бивши британски обавештајац Ричард Барет.

У хаосу грађанског рата у Сирији, највећи део милитаната заврши у екстремистичким групама као што је Исламска држава (ИД), која користи екстремну интерпретацију ислама да би оправдала нападе на своје непријатеље и увела репресивну владавину на подручјима Сирије и Ирака које је ставила под своју контролу, преноси Ројтерс.

"ИД је постигла успехе које друге терористичке организације могу само да сањају, а сада су, попут Ал Каиде, чак постале и конвенционалне и старомодне", каже Барет.

Број странаца који су се придружили такозваној ИД у Сирији и Ираку се удвостручио, упркос напорима да се то спречи, истиче Барет, који сада обавља функцију вишег потпредседника њујоршке консултантске агенције "Суфан".

Пре него што су амерички званичници почели да скрећу пажњу на проблем, агенција "Суфан" је међу првима истакла опасност од страних бораца у Сирији и Ираку, у великој извештају објављеном у јуну 2014. године.

Агенција је прикупила податке да је у Сирију и Ирак отишло око 12.000 бораца из 81 земље.

У новом извештају наводи се да се на ратишту бори између 27.000 и 31.000 из најмање 86 земаља. То је у складу са тренутним проценама америчких обавештајних служби, које наводе на за Исламску државу ратује око 30.000 страних бораца.

У извештају је наведено да су мотиви за прикључење Исламској држави чешће личне него политичке природне.

Такође, постоје бројни докази да се велики број страних бораца, између 20 и 30 одсто њих, враћа у своје земље самим тим изазивајући опасност од напада као попут оног у Паризу 13. новембра.

"Све наше претпоставке о способности да пратимо те људе доказале су се као лоше", рекао је Патрик Скинер, бивши официр ЦИА за борбу против тероризма и један од аутора извештаја који је припремила агенција "Суфан".

Када погледате Француску или Белгију, додао је Скинер, видите да имају велики проблем. 

"Јасно је да нису били у стању да зауставе људе да оду, али је и болно што нису успели да зауставе те људе да се врате", напоменуо је Скинер.

Џихадисти ИД су преузели одговорност за нападе у Паризу 13. новембра, у којима је убијено 130 људи, као и за обарање руског путничког авиона 31. октобра изнад Синаја, при чему је погинуло 224 путника и члана посаде.

Поред тога, ИД је најавила нове нападе на мете у Западу и Русији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару