Читај ми!

Меркелова потврдила одговорност нациста за Холокауст

Немачка канцеларка Ангела Меркел потврдила је одговорност Немачке за Холокауст у Другом светском рату, након што је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху тврдио да је велики јерусалимски муфтија наговорио нацисте да убијају европске Јевреје, преноси Би-Би-Си.

Ангела Меркел је, после састанка са Нетанијахуом у Берлину, навела да је Немцима "рекла врло јасно да су нацисти одговорни", преноси Танјуг.

Нетанијаху је у уторак, обраћајући се Светском јеврејском конгресу у Јерусалиму, истакао да је Хилтер само желео да протера Јевреје из Европе, али му је "муфтија Хаџ Амин ел Хусеини саветовао да их спали".

Ту његову изјаву оштро су критиковали израелски историчари и политичари, не само из опозиције, већ и из владајуће коалиције.

"Нико не би требало да пориче да је Хитлер одговоран за Холокауст", рекао је Нетанијаху на заједничкој конференцији за новинаре с немачком канцеларком, иако је претходно, у Јерусалиму, тврдио да је муфтија усадио ту идеју Хитлеру.

"Хитлер није желео да истреби Јевреје у то време - он је желео да их протера", рекао је израелски премијер Конгресу.

Додао је да је и Хаџ Амин ел Хусеини дошао код Хилтера и рекао му: "Ако их ви протерате, сви ће доћи овамо".

"Па шта да урадим с њима", упитао је Хитлер, а Хусеини је одговорио: "Спалите их", испричао је Нетанијаху.

Хусеини је био палестински националистички лидер, који је водио насилне кампање против Јевреја и британских власти за време британског мандата над Палестином двадесетих и тридесетих година прошлог века.

Побегао је 1937. године, али је наставио да се противи британским плановима о подели на јеврејску и арапску државу и сврстао се уз нацисте у Другом светском рату.

Састао се са Хитлером у новембру 1941. године и покушао да га убеди да објави своју подршку стварању арапске државе, преноси Би-Би-Си извештаје из немачке штампе у то време.

Хусеини је тражен због ратних злочина, али се никада није појавио у Нирнбергу, како је тврдио и Нетанијаху, који се сетио Хусеинија у време ескалације палестинских оружаних и напада ножем на израелске Јевреје и цивиле.

Међутим, и код куће је његова изјава оштро критикована.

Лидер израелске опозиције Јицак Херцог је рекао да се тиме минимизира холокауст, нацизам и улога Хитлера у узашној катастрофи јеврејског народа".

"Постоји само један Хитлер", написао је Херцог на свом Фејсбук налогу.

Критикама се придружио и палестински званичник Саеб Ерекат који је саопштио да је "тужан дан у историји када лидер израелске владе мрзи свог суседа тако много да је вољан да ослободи најозлоглашенијег ратног злочинца у историји, Адолфа Хитлера, убиства шест милиона Јевреја".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару