Читај ми!

Драматичан пораст броја напада Исламске државе

Глобална организација "ИХС Џејнс" објавила је да насиље Исламске државе порасло за чак 42 одсто дневно, а да је у протекла три месеца изведено више од 1.000 напада и убијено скоро 3.000 људи.

Организација ИХС, која за одбрамбену индустрију у свету обавља анализе из различитих области, наводи да су напади џихадистичке групе повећани за 42 одсто дневно и да их је у периоду од јула до септембра изведено 11,8 у просеку дневно, а у односу на 8,3 дневно између априла и јуна, преноси Танјуг.

Подаци ИХС сугеришу да су ваздушни напади коалиције са САД на челу имали смо ограничен утицај на Исламску државу.

ИХС је регистровао 1.086 напада ИД који су проузроковали 2.987 цивилних и владиних жртава, што је огроман пораст, од 65,3 одсто на дневном нивоу у протекла три месеца, а 81 одсто у односу на годину дана раније, пренео је АФП.

Центар за тероризам и побуне "ИХС Џејнса" користи само јавно објављене извештаје, па тако наводи да је ИД највероватније извела далеко више напада који не могу бити верификовани.

Шеф центра Метју Хенмен рекао је за АФП да су ваздушни удари и шири напори коалиције ставили ИД под велики притисак, али да то на известан начин није било довољно да се она ослаби и преузме јој се освојена територија, а камоли победи".

Повећано учешће Русије у Сирији у последњим седмицама, највероватније ће даље ојачати ИД, с обзиром на то да постоје "јасне назнаке" да је Москва више заинтересована за одбрану сиријског режима него да порази ИД", пренео је АФП.

"Већ прошле седмице ИД је учинила извесне напретке у областима Алепа нападајући ривалске опозиционе групе и то ће највероватније и наставити да ради", рекао је Хенмен, додајући да су "цивилне жртве у руским ваздушним нападима такође дали ИД јако пропагандно средство".

Глобално, наводи ИХС, ИД није направила никакав значајан напредак у освајању територија у последња три месеца, мада је у августу прогласила да је створила нови "вилајет" у Саудијској Арабији.

Вилајети ИД проглашени су пре тога у Авганистану и Пакистану, Алжиру, Египту, Либији, Јемену, руском Северном Кавказу и Нигерији, не рачунајући Ирак и Сирију, где оружано дејствује и где је ослонац калифата који настоји да створи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару