Читај ми!

Асадова посета Москви, изазов америчкој администрацији

Руска војна интервенција у Сирији појачала је утисак да би председник Башар ел Асад могао да опстане упркос катастрофалном грађанском рату, а његова изненадна посета Москви подвлачи колико се сиријски лидер окуражио, наводи у коментару агенција "Асошијетед прес". Руска интервенција је допринела даљој компликацији ситуације у Сирији, пише "Франс прес".

Демонстрација силе два савезника, Русије и Сирије, представља изазов америчкој администрацији чији се одговор на сиријски рат у региону оцењује као недоследан и хаотичан, преноси Бета.

Франс прес пише да је Русија преузела иницијативу у сукобу у Сирији објавом у среду да је примила свог савезника Башара ел Асада приликом његовог првог изласка из земље од 2011. и најавом четвоространог састанка у коме ће поред Русије и САД учествовати Саудијска Арабија и Турска у петак у Бечу.

Да ли је то такође део руског настојања да издејствује политичку транзицију у Сирији по условима руског председника Владимира Путина још остаје да се види, коментарише АП и наводи да би такав сценарио допринео очигледној амбицији руског лидера да заузме водећи положај на светској сцени.

Башар ел Асад је у уторак, 20. октобра, увече допутовао у "радну посету" Москви, прву посету сиријског председника иностранству од почетка грађанског рата 2011. године.

Кремљ је саопштио да је Асад у разговору с Путином рекао да би се "без руске војне интервенције тероризам проширио".

Руско министарство спољних послова саопштило је после тог састанка да су се шеф дипломатије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери договорили да у петак у Бечу с колегама из Саудијске Арабије и Турске разговарају о сиријској кризи.

Москва је навела да поред њеног војног ангажовања на страни Асада у супротстављању побуњеницима у Сирији, "политички процес" треба да уследи после војних операција у земљи.

Асадову посету Москви оштро су критиковале САД, које су оптужиле Русију да су му прострле "црвени тепих" добродошлице и да спречава сваки напредак ка политичкој транзицији у Сирији. Анкара је поновила да будућа политичка транзиција треба обавезно да гарантује Асадов одлазак.

Француски председник Франсоа Оланд рекао је да ништа не треба урадити да се ојача Асад, и да жели да верује да је Путин убедио Асада да што пре покрене политичку транзицију и оде са свог места.

Ове разлике мишљења биће сигурно изложене на састанку у петак у Бечу, на коме ће бити шефови дипломатије Русије Сергеј Лавров, САД Џон Кери, Саудијске Арабије Абдел ел Џубеир и Турске Феридун Синирлиоглу. Сви осим Лаврова траже одлазак Асада.

Иран, савезник сиријског председника који не учествује на састанку у Бечу, навео је да не ради на одржању Асада на власти заувек, али да ће Асадова улога "бити важна" у сваком политичком процесу.

У сваком случају, посета Русији показује изузетну истрајност Асада тиме што је могао да напусти Сирију без страха од државног удара или хапшења у ситуацији у којој се земља сада налази када је пола становништва расељено и најмање четврт милиона људи убијено, а екстремисти Исламске државе контролишу велике делове територије, наводи АП.

Како наводи Франс прес, сусрет Путин–Асад као да је подсећање да је Москва одлучнија више него икада да подржи свог савезника и Кремљ је саопштио да питање евентуалног одласка Асада са власти није разматрано током сусрета у Русији.

Руска интервенција је допринела даљој компликације ситуације у Сирији, пише Франс прес.

Москва наводи да су њени ваздушни удари усмерени на "терористичке групе" међу којима је и Исламска држава, а Запад и њихови савезници тврде да Москва скоро искључиво циља провинције где сиријски режим води офанзиве против опозиције која се сматра умереном и где Исламска држава није присутна.

Поред тога, међународна коалиција предвођена САД више од годину дана спроводи ваздушне ударе на положаје Исламске државе, а Москва и Вашингтон потписали су споразум о избегавању инцидената између авиона који оперишу одвојено на сиријском небу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару