Нетанијаху за насиље криви Исламски покрет

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да његова влада ради на свим фронтовима да заустави талас напада и да ће се сада позабавити извором тог феномена. Исламски покрет означио као главног подстрекача најновијег насиља, пренео је Асошијетед прес.

Бењамин Нетанијаху је прецизрао да ће влада предузети мере против Исламског покрета у Израелу, "посебно његових финансијских извора", кога сматра главним подстрекачем најновијег насиља, преноси Танјуг.

Насиље је избило пре месец дана за време обележавања јеврејске Нове године, а било је подстакнуто гласинама "да Израел кује заверу да преузме контролу над најосетљивијим светилиштем у Јерусалму", које Јевреји називају Брдо храма и на коме се налази џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу.

Израел је то оштро негирао, истичући да нема намеру да мења статус кво на основу кога је Јеврејима дозвољено да посећују то место, јер су тамо некада били древни јеврејски храмови, али не и да се тамо моле.

Израел оптужује Палестинце за хукшкање на насиље због тих гласина, док Палестинци тврде да је насиље резултат скоро пет деценија израелске окупације, више од 20 година неуспелих мировних напора и изгубљене наде да ће се незваисност скоро постићи.

Нереди који су почели на Брду храма, проширили су се брзо на остале делове Јерусалима, Западну обалу и читав Израел и на крају и на границу с Појасом Газе.  Убрзо су прерасли у палестинске нападе, махом ножем, на израелске цивиле и војнике и насилне демонстрације.

У тим нападима је убијено осморо Израелаца, док је истовремено и 40 Палестинаца изгубило живот, укључујући 19 нападача, како их је означио Израел.

Остали су погинули углавном у сукобима с израелским снагама безбедности.

Израелски војници отерали Јевреје са запаљеног светилишта 

Израелска војска отерала десетине јеврејских верника са Јосифове гробнице у Наблусу на Западној обали, које су недавно запалили Палестинци, наводи АП. 

Око 30 Јевреја отишло је на то светилиште без дозволе. Када су стигли, супротставили су им се Палестинци и дошло је до сукоба, преноси Танјуг.

У договору са палестинским безбедносним снагама војска је отерала вернике, а један од њих је лакше рањен, док их је петоро одведено на испитивање у полицију.

То подручје је иначе под пуном палестинском контролом, али су Јеврејима молитве дозвољене, ако се унапред најаве и договоре.

У петак су десетине Палестинаца бацали Молотовљеве коктеле на то светлиште, изазвавши пожар.
Тај напад је осудио палестински председник Махмуд Абас, а генерални секретар УН Бан Кимун је рекао да екстремисти покушавају да претворе најновији сукоб у верски.

Данашњи инцидент догодио се након пет напада и покушаја палестинских напада на Израелце у суботу у Јерусалиму и на Западној обали у наставку насиља које траје већ месец дана и не показује знаке смиривања. ЦЦетворо палестинских нападача убијено је у тим инцидентима.

Током протеклих месец дана убијено је осморо Израелаца у палестинским нападима, углавном ножем. У исто време 40 Палестинаца је погинуло од израелске ватре, укључујући њих 19 које је Израел означио као нападаче, а остали у сукобима с израелским војницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару