Бан: Више од 900 милиона у крајњем сиромаштву

Без обзира на напоре међународне заједнице последњих четврт века, више од 900 милиона људи наставља да живи у крајњем сиромаштву, а многи су под претњом да им се прикључе, изјавио је генерални секретар УН Бан Кимун поводом обележавања Међународног дана борбе против сиромаштва.

 Бан је упозорио да достигнућа у тој области могу да буду умањена последицама климатских промена, конфликата и других несрећа, преноси Танјуг.

Према његовим речима, захваљујући мобилизовању глобалних напора и окупљању око Миленијумских развојних циљева остварен је напредак у борби против крајњег сиромаштва и за последњих 25 година више од милијарду људи га је превазишло.

Међутим, Бан је у саопштењу навео да је више од 900 милиона људи и даље изузетно сиромашно и да многи ризикују да то постану, пренео је ТАС.

одсећајући да су крајем септембра на самиту у седишту УН утврђени Циљеви одрживог развоја који предвиђају отклањање крајњег сиромаштва и глади током наредних 15 година, генерални секретар Светске организације је рекао да су светски лидери преузели на себе обећање да до 2030. окончају сиромаштво у свим његовим облицима и свугде.

"Како би се то учинило, потребно је да донесемо мере у борби против дискриминације у свим њеним формама", рекао је Бан.

Према његовом мишљењу, пре свега је потребно прекинути с кршењем права и могућности жена и девојака, које чине половину човечанства, као и насиље над њима.

Поред тога, Бан је позвао на борбу против дискриминације представника мањина и миграната и на обезбеђивање владавине права и уважавање права свих људи.

"Ми можемо да постанемо прва генерација која би доживела свет без крајњег сиромаштва, у ком ће сви људи - а не само јаки и привилеговани, учествовати у животу заједнице у истој мери и без дискриминације и сиромаштва", изразио је уверење челник УН.

Он је рекао је деци избеглицама у прихватилишту у Риму да не очајавају, наводећи да је и он као дете био принуђен да бежи од рата. 

Бан Кимун рекао је тражећи да и шестогодишњаци у прихватилишту, који су такође бежали од рата, подигну руке, да је побегао из свог села због рата у Кореји 1950. године када је био њиховог узраста, преноси Бета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару