Меркел: Радим на европском решењу избегличке кризе

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је у интервјуу немачком дневнику "Франкфуртер алгемајне цајтунг", да ради на европском решењу избегличке кризе, пре свега у вези са делотворном заштититом спољних граница ЕУ између Грчке и Турске. Наглашава да је веома битно укључење Анкаре.

Ангела Меркел је објаснила да акциони план предвиђа да Турска сарађује са Фронтексом и спречи даље путовање избеглица у државе ЕУ, преноси Танјуг.

Немачка канцеларка је најавила да ће Немачка у оквиру ЕУ појачати свој ангажман у циљу спречавања конфликта у Сирији. Према њеним речима, грађански рат у Сирији је узрок великог таласа избеглица.

"Морамо на европском нивоу, али и заједно са САД, Русијом и другим регионалним актерима све учинити да се тај рат оконча", поручила је Меркел.

Констатовала је да међународна заједница до сада дипломатски није успела ништа да помери, и додала да због тога не треба одустати од покушаја подстицања политичког процеса.

Није једноставно деловати мировно споља на конфликт у Сирији, истакла је канцеларка.

Међутим, Меркелова је уверена да ће Европа у Сирији, али и шире од тога у будућности, морати много снажније да делује у решавању конфликата и њихове превенције.

Везано за више стотина хиљада сиријских избеглица које су протеклих недеља дошле у Немачку она је изразила наду да ће велики број поново да се врати у њихову домовину, када се тамо оконча грађански рат.

Немачка и Европа ће се, према њеним речима, ангажовати у обнови земље.

"Међутим, до тога имамо још дуг пут, јер су још увек у току борбе. Уосталом, ратне избеглице требало би да имају могућност да живе под разумним условима близу своје домовине", поручила је немачка канцеларка.

Што се Турске тиче, Меркел истиче да је то кључна земља у обустављању таласа избеглица, те сматра да се тој земљи мора дати статус безбедне државе порекла.

Подсетила је да је Турска једина од кандидата за приступање ЕУ која нема такав статус. Меркел је још сигнализирала спремност за визне олакшице за турске држављане.

"Ми смо разговоре о визним олакшицама увек везали са споразумом о реадминисији", подсетила је и додала да је тај споразум већ ступио на снагу и да по питању укидања виза постоје поједини кораци који би могли бити бржи, а други који су спорији.

Меркелова је поновила свој захтев за успостављање транзитних зона на немачкој граници, и најавила да то жели да спроведе и против отпора коалиционог партнера СПО.

Према њеним речима, молбе за добијање азила лица која су дошла из безбедних земаља порекла могла би на тим местима бити брже решаване.

Објаснила је да су транзитне зоне биле планиране за спољну границу ЕУ, али да Европска комисија дозвољава да оне буду привремено успостављене и између земаља чланица.

Транзитне зоне, како очекује, треба да допринесу поновном успостављању реда у таласу избеглица на границама и не представљају решење.

Меркелова се уједно изјаснила против затварања земаља, то јест подизања ограда, као што је то учинила Мађарска. Истакла је да је мађарска ограда само допринела промени руте.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару