Ножем на кандидаткињу за градоначелника Келна

Водећи кандидат за градоначелника Келна Хенријета Рекер убодена је у врат ножем, дан пред изборе. Нападач је ухапшен, јавио је АФП.

Немачка полиција саопштила је да напад на кандидаткињу за градоначелника Келна Хенријету Рекер био расистички и политички мотивисан и да је у вези са великим бројем миграната који су дошли у Немачку, преноси Танјуг.

Због напада је, како преноси Би-Би-Си, ухапшен 44-годишњи држављанин Немачке из Келна, који је више година незапослен.

РИА Новости наводе да је Рекерова оперисана и да лекари саопштавају да њен живот није у опасности.

Како је новинарима рекао истражитељ Норберт Вагнер, ухапшени је планирао и извршио напад због нетрпељивости према странцима.

Према речима начелника регионалне полиције Волфганга Алберса, данашњи напад ножем на Рекерову био је "политички акт".

Рекерова је на челу одељења за социјална питања и интеграцију у келнској влади и у њеном делокругу је смештај избеглица.

Она је задобила тешке повреде ножем у врат у западном кварту Келна, Браунсфелду, када је дошла до штанда партије хришћанских демократа канцеларке Ангеле Меркел, која уз још две партије подржава њену кандидатуру.

Повређене су још четири особе које су покушавале да зауставе нападача, и у том покушају једна жена задобила је тешке повреде.

Власти Келна саопштили су да ће без обзира на инцидент избори бити одржани по плану, тј. сутра.

Подршку рањеној келнској политичарки после инцидента упутила је премијерка савезне покрајине Северна Рајна-Вестфалија Ханелоре Крафт. "Ово је напад на све нас", навела је она на свом налогу на Твитеру.

Актуелни градоначелник Јурген Ротерс рекао је да је дубоко шокиран овим догађајем, а главни противкандидат Рекерове, социјалдемократа Јохен От прекинуо је кампању када је сазнао за напад. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару