УНХЦР: Ако се не нађе решење за Сирију, талас избеглица и идуће године

Заменик високог комесара УН за избеглице Фолкер Тирк упозорио је да уколико не буде било политичког решења за кризу у Сирији, Европа ће и идуће године бити суочена са таласом избеглица.

Тирк је, у изјави аустријској државној телевизији ОРФ, рекао да очекује да ће током наредних месеци, због зимских услова, уследити смањење таласа избеглица, преноси Танјуг.

Тирк је нагласио да све док не буде постојало политичко решење за Сирију треба рачунати на долазак избеглица, пре свега у суседне земље, као што су Турска, Либан и Јордан.

"Међутим, ако се конфликт не буде решио морамо поћи од тога да ће и идуће године многи људи кренути ка Европи", упозорио је Тирк.

Такође је истакао да политика ограђивања и појачаног надзора граница не доприноси хуманој и праведној политици према азилантима у Европи.

Тирк је затражио и успостављање праведног кључа расподеле избеглица у Европи.

"Што се тиче Аустрије, УНХЦР се изјашњава против планираног пооштравања закона у вези са азилантима поводом спајања породице подносилаца молби за добијање азила", навео је Тирк.

Тирк је рекао да би спајање породица требало олакшати, а не отежати.

"Мислим, када је реч о спајању породица, да је важно имати у виду да многе особе које покушавају да дођу до Европе то чине зато што желе да се прикључе члановима породице. Због тога је веома битно да се спајање породица олакша, а не отежа", поручио је Тирк.

Народна партија Аустрије, чији је члан министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер, најавила је измену закона којим ће се увести временско ограничење статуса азила, али и бројне препреке на путу ка спајању породица подносилаца молби за добијање азила и азиланата, пре свега кроз обавезно приказивање довољних примања за самофинансирање живота породице.

Тирк истиче да се могућност хуманитарног пријема мора подстицати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 11. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару